Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

HosszúLépés Ambulancia – alkoholfogyasztásról másképp

Ambulanciavezető: Dr. Petke Zsolt PhD
Telefon: (+36-1) 431-0440

1135 Budapest, Jász utca 14. „G” épület, Fszt.

 

Az alkoholfogyasztás a magyar kultúra szerves része, és szinte nincs olyan társas helyzet, esemény, összejövetel, ahol az alkohol ne lenne jelen. Az elmúlt évtizedekben lezajlott kutatások szerint a felnőtt magyar népesség 20%-a egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, vagyis absztinens, 60%-a pedig mérsékelt fogyasztónak, ún. szociális ivónak tekinthető. A népesség 20%-a számára viszont úgy tűnik valamilyen mértékben és módon gondot jelent az alkoholfogyasztás (vagy nem fogyasztás), közülük kerülnek ki a kockázati ivók, a nagyivók, és az alkoholbetegek.

Az alkoholproblémák kezelése során azt tapasztaltuk, hogy kockázati ivók, nagyivók esetében a teljes absztinenciát célzó beavatkozások kezdetben sokszor nem vezetnek sikerre, inkább elrettentőek, mint eredményesek.

E helyzet felismerése nyomán jött létre a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet új szolgáltatása, a HosszúLépés Ambulancia. Újonnan létrehozott ártalomcsökkentő programunk azon klienseink számára kínál megoldást, akiknél esély van arra, hogy külső segítséggel mérsékeljék saját fogyasztásukat, csökkentve ezzel a rendszeres alkoholfogyasztás által okozott egészségügyi, kapcsolati, és társadalmi kockázatokat, károkat.

A programba történő jelentkezéskor állapotfelmérés - szűrővizsgálat dönti el, hogy a kliens a kockázatos, ill. ártalmas mennyiséget ivók közé sorolható-e, és készen áll-e a közös munkára.

Az együttműködés során a segítő (szociális szakember, addiktológiai konzultáns, pszichológus, vagy orvos) olyan - az alkoholfogyasztáshoz kevésbé megbélyegzően viszonyuló - tanácsadói tevékenyéggel segíti a klienst, melynek eredményeképpen egy alacsonyabb kockázatot jelentő alkoholfogyasztási minta elsajátítása és gyakorlati alkalmazása válik elérhetővé.

Ezáltal előtérbe kerülhetnek a kliens saját rövid-, közép-, illetve hosszabbtávú céljai, valamint körvonalazódhat a családja, környezete számára is élhetőbb, örömtelibb élet lehetősége. A program szükség szerint gyógyszeres segítséget is nyújthat olyan új típusú gyógyszerekkel, amelyek segítenek visszaszerezni és megtartani az alkoholfogyasztás feletti kontrollt, így az elfogyasztott napi mennyiség számottevően csökkenthető, és az absztinens napok számát is lassan feljebb tornázhatja a kliens.

Azon klienseink számára, akiknél az állapotfelmérés - szűrővizsgálat alapján az alkoholbetegség további mintázatai körvonalazódnak, a józanságot célzó – intézményünkben szintén elérhető – kezelési lehetőségeket illetve felépülési programot kínálunk.

 

Rendelési idő:

Kedd, csütörtök: 14:00-16:00

Előjegyzés: Előzetes bejelentkezés szükséges! (+36-1) 431-0440

 

 

von760
 

 


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Kórházi adatok

KSH szám
15493125-8610-32-01 Adószám
15493125-2-41
Számlaszám
 MÁK 10023002-00317148-00000000 
Statisztikai jelzőszám
15493125-8610-32-01
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png