Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

„D” Pszichiátriai Osztály

Osztályvezető főorvos: Prof. Dr. Kéri Szabolcs D.Sc.
Telefon: (+36-1) 451-2666 Fax.:  (+36-1) 452-9404„A” épület IV. emeletRészlegek

 • Nyílt részleg: IV. emelet
 • Pszichoterápiás részleg: IV. emelet


Ellátási terület


Területi illetékesség alapján: XIV kerület akut és rehabilitációs ellátását végezzük. Szabad kapacitás esetén az ország egész területéről fogadunk betegeket, kiemelten az osztály specializációjának megfelelő betegségek és problémák esetén (kényszerbetegség, pszichoterápiás ellátás). Betegfelvétel kapcsán az osztályvezető főorvossal történő előzetes egyeztetés szükséges.
 

Fő profil
 

 1. Pszichoterápiás részleg:
  Részlegvezető: Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta Munkatársak: Lipárdy Krisztina: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta; Boross Viktor: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta; Mari Gabriella: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt; Ritzl Andrea: klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt; Dr. Varga Tünde adjunktus, pszichiáter szakorvos; Séra Petra, Köllő István: magatartásterapeuta. A Pszichoterápiás részleg az ország egész területéről vállalja a pszichoterápiát igénylő páciensek kezelését, kiemelt specialitásunk a kényszerbetegség (OCD) kezelése. Emellett: hangulatzavarok, szorongásos zavarok, személyiségzavarok, életvezetési és kapcsolati nehézségek kezelését vállaljuk.

  A Pszichoterápiás részleg pszichoterápiás rezsimként működik: a vezető kezelési módot a pszichoterápiák jelentik. A Pszichoterápiás részlegen klinikai szakpszichológus-pszichoterapeuták kezelik a betegeket szakpszichoterápiás program keretében. Gyógyszer beállítás szükség esetén történik pszichiáter szakorvos bevonásával. A betegek felvételüket követően intenzív egyéni terápiában és csoportterápiákon vesznek részt. A részleg szakmai programját a módszerspecifikus egyéni szakpszichoterápiák (pszichoanalitikus, kognitív vagy szimbólumterápiás szemléletben) és a specifikus csoportterápiák (OCD csoport, Mindfulness csoport, Relaxációs és Szimbólumterápiás csoport, Kognitív csoport) kombinációja jelenti.

  A betegek kiegészítő kezelésként vesznek részt nagycsoportokon, művészetterápiás csoporton és magatartásterápiás foglakozásokon. Felvétel első interjú alapján lehetséges, beutaló nem szükséges. Felvételt kizáró ok: akut pszichotikus állapot, organikus kórképek, autizmus és spektrum zavarai, akut szuicid krízis, szerfüggőség. Az első interjúra a betegnek kell bejelentkezni a megadott elérhetőségeken; az első interjúra előzetes időpont egyeztetést követően kerül sor.

  Első interjúra jelentkezés: (+36-1) 451-2600/2248; vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
   
 2. Kényszerbetegség:
  Az osztály kiemelt speciális profilja a kényszerbetegség vizsgálata és kezelése, melyet speciális OCD terápiás program keretében végzünk. Kényszerbetegek számára ambulanciát működtetünk. Bemutatkozó interjút követően, a páciens alkalmassága esetén 3 hetes részletes kivizsgálást, és szükség esetén 3 hónapos komplex terápiás programot vállalunk (a páciens önkéntes beleegyezése alapján). A program a korszerű gyógyszeres kezelés, valamint a pszichoterápia kombinációját jelenti, alkalmasság esetén gyógyszer alkalmazása nélkül is vállaljuk betegek kezelését. A pszichoterápiás program egyéni és csoportterápiákat foglal magába. Osztályunkon funkcionális idegsebészeti beavatkozások előkészítése is zajlik: Deep Brain Stimulation – Mélyagyi Stimuláció indikálása, és a betegek műtétet követő gondozása történik.
   
 3. Pszichózisok, hangulatzavarok, szorongásos zavarok kezelésében szakorvosok, pszichoterapeuták nyújtanak segítséget terápiás programok keretében.
   
 4. Tudományos munka:
  A betegellátás mellett az osztályon nemzetközi szinten is kiemelkedő tudományos kutató munka zajlik, vezetően a kényszerbetegség témakörében. Az osztályon 3 tudományos fokozattal (PhD) rendelkező kolléga dolgozik.
   

Nappali kórház


A nappali szanatórium a pszichiátriai rehabilitáció speciális intézménye, melyben különböző foglalkoztatások folynak szakemberek közreműködésével. A betegfelvétel leg-inkább fekvőbeteg kezelést követően, orvosi javaslatra történik. A beilleszkedést már a fekvőbeteg ellátás alatt elősegítjük. Felvételt követően a beteg otthoni környezetében marad, de kórházi gyógykezelést kap ágy elfoglalása nélkül. Hétvége kivételével naponta bejár az intézménybe, a gyógykezelését az ellátó személyzet kontrollálja és előírás szerint dekurzálja az állapotváltozást.
 

Művészetterápia

 
A foglalkozásterápiák egyik típusa a művészetterápia, amely élmény-centrikus, a személyiség kreativitását felkeltő, illetve fejlesztő, az egyéniség kibontakozását célzó eljárás, melyek a szabadidő hasznos eltöltésére való felkészítést szolgálják. A terapeuta/foglalkoztató megbeszélést tart a páciensekkel az alkotásokról, a közös élményekről, benyomásaikról, gondolataikról. Ha megfelelő egyéni készséget, érdeklődést észlel, cél a hobbitevékenységgé történő átalakítás. Kiemelkedő teljesítmény esetén segítséget nyújt kiállítás, előadás, közszereplés megszervezésében, illetve ilyen lehetőségeket keres. A művészetterápiás csoport Kórházunkban 2002-től nagy sikerrel működik.
 

von760


Művészetterápiás műhely

A terápiás csoport vezetője: Bender Márta
Elhelyezkedése: 23-as Faház.
Telefon: (+36-1) 451-2600 / 2257 mellék

„I” épület - faház


2002-ben Dr. Németh Attila gondolatából fakadóan jött létre az osztályon a művészetterápia, mely az évek elteltével önálló műhellyé nőtte ki magát. A kezdetektől fogva tíz napos bentlakásos országos művészetterápiás tábort rendezünk. Az itt készült alkotásokból minden évben kiállításokat szervezünk. (GAG Galéria, Duna Palota, Nagykálló, Kerepes, Tárt Kapu Galéria, Stefánia Palota)

Mindezidáig számos kiállításon vettünk részt. Az eltelt évekről számtalan fotó dokumentációnk van, és tíz darab kiállítási katalógus is készült. Katalógusunk eljutott Németországba, Amerikába, Vietnámba, Kínába.
 

Művészetterápiás műhely galéria


von760 

Munkaterápia

 
A munkaterápia a beteg szomatikus és pszichés állapotának javulását, személyiségének integrálódását, munkaképességének társadalmilag elfogadott szintre emelését szolgálja teljesítmény-centrikus, termelő tevékenység célzott alkalmazásával. A munkaterápia szintjei egymásra épülnek, fokozatosan segítik elő a munkaképesség teljes, vagy részleges helyreállítását. Osztályunkon az alsóbb szintek valósulnak meg. A ráhagyó foglalkoztatás, ahol a cél az, hogy a beteg elfoglalja magát, illetve az a legegyszerűbb munka. A munkaterápián lehetőség van terápiás munkavégzésre, amit a terapeuta/foglalkoztató szervez meg.

Vezető: Ódor Mónika
Elhelyezkedése: „A” épület V. emelet
Telefon: (+36-1) 451-2600/2397 mellék


Ambuláns ellátás


A Pszichiátriai Ambulancia járóbeteg-ellátás keretén belül foglalkozik a betegek diagnosztikai kivizsgálásával, ambuláns beavatkozások végzésével, gyógykezelési javaslat-tétellel. A Pszichiátriai Ambulancia beutalóval, vagy beutaló nélkül fogad beteget. Osztályunkon, adaptációs szabadságon levő betegeink, illetve limitált számú páciens ambuláns ellátását végezzük.
 

Kényszerbeteg ambulancia

 

Speciális kényszerbeteg ambulancia is működik osztályunkhoz kapcsolódva, elsősorban kivizsgálás előkészítési – valamint szűrő jelleggel.

A betegfogadás előzetes telefon-bejelentkezés alapján történik.

Minden szerdán 11-13 óráig. (Beutaló nem szükséges.)
Telefon: (+36-1) 452-9408
 

Kérjük, korábbi egészségügyi dokumentumait hozza magával!

 

von760

Munkatársak:


Orvosok

Prof. Dr. Kéri Szabolcs D.Sc. egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Dr. Mórik Éva osztályvezető-helyettes főorvos
Dr. Rózsavölgyi Éva részlegvezető főorvos
Dr. Harsányi András PhD. pszichiáter, pszichoterapeuta főorvos
Dr. Szabó Anikó pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos
Dr. Varga Tünde pszichiáter szakorvos, adjunktus

 
Pszichológusok

Dr. Csigó Katalin PhD. intézet- és részlegvezető klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Lipárdy Krisztina részlegvezető-helyettes, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Boross Viktor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
Ritzl Andrea klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt
Mari Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta


Magatartásterapeuták

Séra Petra  
Köllő István  


Osztályvezető főápoló

Pál Zsóka diplomás ápoló

  
Osztályunkkal szoros együttműködésben működő területi pszichiátriai gondozók:

 • XIV kerületi betegek számára a területi Pszichiátriai Gondozó
  Vezető: Dr. Rózsavölgyi Éva  Tel.: (+36-1) 469-3820

 

 


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Kórházi adatok

KSH szám
15493125-8610-32-01 Adószám
15493125-2-41
Számlaszám
 MÁK 10023002-00317148-00000000 
Statisztikai jelzőszám
15493125-8610-32-01
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png