Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben

 
430 eu szoc alap felsoEFOP-5.2.6-20-2020-00017

Kedvezményezett neve: Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Projekt címe: Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben

A szerződött támogatás összege: 329 483 200 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása: 

A repetitív transzkranialis mágneses stimuláció (rTMS) körülbelül 20 éve jelent meg először, mint hatékony kezelési lehetőség a depressziós zavarok területén (Pascal-Leone, 1996), és azóta hatékonyságát számtalan tanulmány igazolta major depresszióban. A terápiás hatékonysága 41-56% körüli (Mutz és mtsai, 2019; Lefaucher és mtsai, 2019) és kiemelendő, hogy terápiarezisztens depresszió esetén is eredményesen lehet alkalmazni (Rachid, 2018). Az rTMS kezelés az Egyesült Államokban 2008-óta engedélyezett eljárás, a National Health Care and Excellence (NICE) guideline-ba 2015-ben került be a depresszió lehetséges kezelései közé (https://www.nice.org.uk/guidance/ipg542/chapter/1-recommendations)

 Az rTMS eljárás során mágneses energia fókuszálható az agyfelszín meghatározott területére, megváltoztatva a stimulált területen lévő sejtek aktivitási szintjét. A koponya meghatározott területe felett elhelyezett tekercs által létrehozott mágneses hullámok ellenállás nélkül tudnak behatolni az agyba és az így keletkezett megfelelő erősségű mágneses mező a neuronok kisülését eredményező elektromos aktivitást idéz elő a neuronokban. A stimuláció másodpercenként több alkalommal és változó intenzitással ismételhető, így különböző hatékonyságú rTMS kezelések végezhetők, növelve vagy éppen csökkentve a helyi agyi aktivitást. Az eljárást éber állapotban, különösebb mellékhatás nélkül, egy pszichiáter szakorvos irányítása és egy asszisztens közreműködése mellett, akár ambulanter formában is lehet végezni. Az eljárás során az adherencia kérdése – szemben a gyógyszeres kezeléssel – nem gyengíti a hatékonyságot. Az rTMS módszerével sikeresen lehet kezelni terápiarezisztens depressziót, a depresszió speciális formáit, úgymint serdülőkori, terhességi, posztpartum (laktációs) és időskori depressziókat, bipoláris affektív zavart, valamint kényszerbetegséget, poszttraumás stressz zavart, addiktív kórképeket.

A projekt során 8 természetes személy, 4 fős csoportokban összesen 5 alkalommal fog ellátogatni az együttműködő partnerekhez. A tervezett tanulmányutak célja a bevezetni kívánt rTMS kezelés jó klinikai gyakorlat (Good Clinical Practice, GCP) elsajátítása, a hazánkban megszervezendő terápiás gyakorlathoz szükséges protokoll kidolgozásához szükséges ismeretek megszerzése. Munkacsoportunk az rTMS kezeléssel kapcsolatban rendelkezik valamennyi tapasztalattal (Lazary, 2019), ezért ezekre építve, ezt kiegészítendő speciális, naprakész tudás megszerzése a célunk, melynek alapján a páciensek nagy számban történő kezelése hatékonyan és biztonságosan szervezhető meg. A külföldi tanulmányi utakat olyan európai centrumok vezetőivel kialakított partnerkapcsolat alapján szervezzük, amely centrumok kiemelkedő és/vagy speciális gyakorlattal rendelkeznek az rTMS alkalmazása tekintetében. A münsteri klinikán működő rTMS ambulancia látogatásával és az ott szervezett workshop során az rTMS kezelésre alkalmas beteganyag kiválasztása, előkészítése, a betegtájékoztatási protokoll megismerése a célunk. A képzés során a legoptimálisabb kezelési időtartam, a kezelés ismételhetősége, illetve az rTMS és a gyógyszeres kezelés kombinációjának technikáit is megismerjük.  A leuveni klinika rTMS laborját az OCD kezelés szakmai protokollja, valamint az rTMS kezelést kiegészítő Near InfraRed Spectroscopy (NIRs) alkalmazási lehetőségeinek tanulmányozása céljából tervezzük meglátogatni.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.02.15.

A projekt azonosítószáma: EFOP-5.2.6-20-2020-00017

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.