Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Éjjeli utak - megelőzés rendhagyó módon

Közzétéve: 2018. október 25

Debütált az Éjjeli utak című interaktív prevenciós film. A projektet a VoltEgySzer mobilapplikáció és a Tudat-törő Szabadulószoba után ismét a Nyírő Gyula OPAI Drogambulanciájának munkatársai valósították meg a XIII. kerületi Prevenciós Központ dolgozóival együttműködésben.

Kit és hogyan kell hívni, ha valaki szerhasználat miatt lesz rosszul? Milyen jelei vannak az intoxikációnak? Milyen problémamegoldási stratégiát lehet alkalmazni stresszhelyzetben, például kötekedés esetén? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az a serdülő, aki belép az Éjjeli utak világába.

Az interaktív film irányítható főszereplője egy fiatal, aki elindul egy házibuliba. A film a történet bizonyos döntéseket igénylő pontjain megáll, és két lehetséges választási helyzetet kínál a néző számára. Az egyes döntések alapján mindig két irányba ágazik tovább a történet, bemutatva azok következményeit. “A film azáltal fokozza a serdülők és fiatal felnőttek emocionális bevonódását, hogy olyan, számukra is ismerős hétköznapi szituációkat mutat be, amelyek a mindennapokban valóban fontos döntések meghozatalát követelik. Ezeket a program kidolgozása során a célcsoport tagjaival készített fókuszcsoportos interjúk segítségével emeltük be a forgatókönyvbe” - magyarázza Dr. Kapitány-Fövény Máté, a Drogambulancia klinikai szakpszichológusa, egyben a projekt ötletgazdája. Interaktív jellege mellett az Éjjeli utak különlegessége, hogy a nézőt first-person view, azaz belső nézet segíti abban, hogy jobban bele tudjon helyezkedni a bemutatott szituációkba. Ez a vizuális megvalósítás a célcsoportot alkotó tizenévesek és fiatal felnőttek körében rendkívül népszerű videójátékok képi világát idézi.

Az egyes döntési helyzetek és az általuk megtapasztalt életszerű szituációk olyan módon kerülnek bemutatásra, hogy a célcsoport a helyzetek megoldásához szükséges kompetenciákat is elsajátíthatják. A program során elkészülő interaktív film önmagában is azonnali visszacsatolást képes nyújtani az egyes rizikómagatartások - így a szerhasználat vagy az agresszív magatartás - következményeiről, de hatékonysága fokozható, ha a film megtekintése után csoportos megbeszélés mélyíti az élményt. A filmet ily módon prevenciós szervezetek, pedagógusok, szociális munkások, védőnők, iskolapszichológusok és más, serdülőkkel foglalkozó szakemberek ingyenesen elérhető prevenciós eszközként használhatják mindennapi munkájuk során. A hatékonyabb diszkussziót a film honlapján található segédanyag támogatja.

ejut

A film honlapja: www.melyikuton.hu

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.