Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Könyvbemutató: Egy új korszak nyitánya

Közzétéve: 2019. február 19

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI) mutatták be a Felépülés a függőségből - szerencsejáték és szerhasználat című tanulmánykötetet. A megjelenés igazi csapatmunka eredménye: szerzői az OPAI Addiktológiai Osztályának munkatársai. A hiánypótló kötet a különböző szerhasználati zavarok és viselkedésfüggőségek témáját tárgyalja, fókuszban a felépüléssel.

A tanulmányok célja kettős: egyrészt az érintett vagy veszélyeztetett függők és hozzátartozóik, másrészt a kezelésben dolgozó szakemberek számára nyújt segítséget. Ahogy a könyvet méltató Dr. Gerevich József fogalmazott, a kötet egy új korszak nyitányát jelölheti az addiktológia területén. A pszichiáter professzor kiemelte, hogy a fejezetek hangsúlyozzák a 12 lépéses programok és a tapasztalati szakértők szerepét a felépülésben, kiválóan demonstrálják a multidiszciplinaritást és megmutatják, hogy a terápiában fontos helyet foglal el a kultúra, legyen szó akár a színházról, akár a mesék világáról.

Farkasvölgyi Frigyesné, a könyvet kiadó Medicina igazgatója értékelésében a szerzők gyors és magas színvonalú munkáját dicsérte, amely kiérdemelte Dr. Kelemen Gábor professzor lektori elismerését is. Így ír az előszóban:

„Aki szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan miképpen lehetséges elindulni és kitartóan járni a felépülés és a józanság útját, s közben életmódot változtatni, identitást fejleszteni, önmagunkért, és másokért (beleértve az utánunk jövő generációt) felelőségünket, hatóerőnket, önbizalmunkat erősíteni, ehhez milyen sajátos kapcsolati tőke felhalmozására van szükségünk s ebben mi lehet az intézmény szerepe, annak érdemes elolvasnia ezt a könyvet.”

A kötet szerkesztői, Dr. Petke Zsolt osztályvezető főorvos és Tremkó Mariann Minnesota részlegvezető az írás és szerkesztés folyamatáról beszélve rámutattak arra, hogy a közös kihívás új megvilágításba helyezte saját tudásukat és az osztályon folyó terápiás munkát, erősítve a stáb kohézióját.

Különleges értéket ad a könyvnek, hogy a szakemberek mellett maguk a felépülők is teret kapnak oldalain: viselkedési és szerfüggőséggel küzdő férfiak és nők egyaránt megosztják az olvasókkal történetüket.

A bemutatón Molnár Rudolf szerző tapasztalati szakértőként üdvözölte a nyitottságot az érintettek nézőpontjának megismerésére és megismertetésére. A beszélgetéseket Dr. Németh Attila főigazgató moderálta.


Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.