Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Minden, ami addiktológia – Beszámoló a XXII. MAT Kongresszusról

Közzétéve: 2020. január 20Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) Kongresszusát Siófokon 2019. november 28-30. között. A nívós szakmai eseményen a Nyírő Gyula OPAI kollégái is számos izgalmas előadást tartottak.

02Rögtön a kongresszus nyitónapján szerepeltek munkatársaink, hiszen a „Végletek helyett jó gyakorlatok - Pillanatképek a hozzátartozókkal folytatott munkából” című szekcióban hárman is bemutatták a szenvedélybetegek családtagjaival folytatott munkával kapcsolatos tapasztalataikat. Marjai Kamilla azokat az elméleti vonatkozásokat és gyakorlati lehetőségeket sorakoztatta fel, amelyek a hozzátartozókkal folytatott addiktológiai munkában megjelennek, felvetítve a hazai gyakorlat aktuális pillanatképeit. Mészáros Piroska esetvignettákon keresztül mutatta be a problémaérzékenyítő tréninget mint az előgondozás egyik hatékony intervenciós technikáját, majd Tóth András a kodependens működésmód megjelenéséről és az adekvát segítő hozzáállás kialakításáról beszélt. Prezentációjában az Addiktológiai Osztályon tartott hozzátartozói csoportok tapasztalatai alapján vázolta a függők és hozzátartozóik mentális működéseiben látott hasonlóságokat, valamint a segítő munkában alkalmazott intervenciós stratégiákat.

A zárónap délelőttje folyamán Addiktológiai Osztályunk és Drogambulanciánk kollégái prezentálták jó gyakorlataikat és a szakma érdeklődésére számot tartó újdonságokat a „Tradíció és megújulás a klinikai addiktológiai munkában” címen futó szekcióban. Felvezetésként Olasz Anna bemutatta az Addiktológiai Osztály működését és profilját, továbbá szorgalmazta a párbeszédre épülő együttműködés kialakítását az ország addiktológiai ellátó helyeivel, ezzel is erősítendő a gördülékeny betegutakat támogató szakmai összefogást. Marjai Kamilla ezúttal egy színházterápiás előadás létrejöttének „kulisszatitkaiba” avatta be a közönséget, Farkas Judit és Petró Kata pedig az Addiktológiai Osztály új alegységét, az Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg működését, ellátórendszerbe történő illeszkedését ismertette a jelenlévőkkel, továbbá beszámoltak az első néhány hónap terápiás tapasztalatairól is.

Kiss Anna és Farkas Judit prezentációjukban a traumatikus emlékek nyomán kialakuló problémák kezelésére kidolgozott EMDR, azaz szemmozgások útján történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás terápiás eljárás alkalmazási lehetőségeit villantották fel az addiktológiai problémák kezelésében. A szekcióban két előadás is foglalkozott a problémás szerencsejáték témájával, egyaránt reflektálva az aktuális kihívásokra és az intervenciós megoldásokra. Fazekas Zsolt a szerencsejáték egyik új színtereként értelmezhető videojátékok világába vezette be a hallgatóságot, ahonnan a jövőben várhatóan nagyobb számban fognak érkezni a problémás felhasználók. Kapitány-Fövény Máté és Farkas Judit ugyanakkor egy lehetséges választ is kínáltak a szerencsejáték-függőség kezelésére. Informatikus szakember bevonásával fejlesztett automatizált programjukban a kognitív viselkedésterápia eszköztárára épülő, online elérhető modulokon keresztül válik lehetővé a felhasználók betegségbelátásának és viselkedésváltozási motivációjának kialakítása.Fotó: Szudi Eszter
Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.