Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

MPT VIII. Nemzeti Kongresszus: Legjobb poszter díj (Dr. Kopacz Erika, Dr. Makkos Zoltán, Prof. Dr. Kéri Szabolcs)

Közzétéve: 2014. március 06

Interjú Dr. Kopacz Erika pszichiáterrel

 

dr. kopacz erika

Először talán hol végezte iskoláit, és hol kapott orvosi diplomát? 

Középiskolai tanulmányaimat Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban végeztem, ahol már felmerült bennem az orvosi pálya gondolata, de még nem rendelkeztem körvonalazott és megalapozott elképzelésekkel. A diplomámat a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szereztem, az Erasmus program keretein belül az ötöd és hatod évet a Bonni Egyetemen végeztem.

Mikor döntötte el, hogy pszichiáter szeretne lenni és miért került a debreceni egyetemhez rezidensnek?

A szakmaválasztásban nagy hatással voltak rám olvasmányaim: Benedek István  Aranyketrece , Karinthy Márton Ördöggörcse , Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztályát bemutató riportkönyv.  Külföldi tanulmányaimat követően kecsegtető állásajánlatot kaptam Németországba, de úgy gondolom a lélek nyelve csakis az anyanyelv lehet, így az első munkahelyem az egyetemvárosom szeretete miatt a Kenézy Gyula Kórház lett.

Mi volt az oka annak, hogy megkezdett rezidensi gyakorlatának helyszínét megváltoztatta és a Nyírő Gyula Kórházba került?

Igaz, hogy a Kenézyben a Felnőtt Pszichiátriai Osztály szakmai profiljában megtalálhatóak voltak egyaránt a biológiai pszichiátria és a pszichoterápiás szemlélet hagyományai, de úgy gondoltam ahhoz, hogy a szakorvosképzésem során a pszichiátriát, mint a nagy klinikai szakmák egyikét teljeségében megismerjem, nekem kell oda mennem ahol ez a tudás elérhető.  A Kenézy marad meg emlékeimben, mint az első munkahelyem, a Nyírő az a hely ahol a hivatásomat tudom gyakorolni, illetve a kimeríthetetlen lehetőségek (gondolok itt a folyamatos farmako-pszichoterápiás képzésekre) segítségével tudásomat kiteljesíteni.

Milyen tervei vannak a szakmában és ezen belül is a tudományban?

Németországi tanulmányaim idején 9 hónapon keresztül a bonni Molekuláris Pszichiátria Intézet csapattagja lehettem, a B-Endorphin szerepét vizsgáltuk az alkohol-tolerancia kialakulásában. A tevékenység végén abban a felismerésben volt részem, hogy ettől  most jobban érdekel az Ember és az ő elméjének rejtelmei.  Magyarországon az OPAI tölt be vezető szerepet a pszichiátriai, az addiktológiai és klinikai pszichológiai kutatás területén. Kórházunkban már 2012. augusztusában megkezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutatólaboratórium kiépítése, ahol nemzetközileg elismert kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével. Az ő segítségével indultam el én is azon az egyik úton, amely a „theory of mind” megismeréséhez vezet.

A további terveimre vonatkozóan Freud szavaival élnék:

„Még mindig nem sikerült válaszolnom a nagy kérdésre, melyre előttem sem válaszolt még senki: Mit akar a nő? „ És akkor én tudjam?

 

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo