Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

MPT VIII. Nemzeti Kongresszus: Legjobb poszter díj (Dr. Kopacz Erika, Dr. Makkos Zoltán, Prof. Dr. Kéri Szabolcs)

Közzétéve: 2014. március 06

Interjú Dr. Kopacz Erika pszichiáterrel

 

dr. kopacz erika

Először talán hol végezte iskoláit, és hol kapott orvosi diplomát? 

Középiskolai tanulmányaimat Nyíregyházán, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban végeztem, ahol már felmerült bennem az orvosi pálya gondolata, de még nem rendelkeztem körvonalazott és megalapozott elképzelésekkel. A diplomámat a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szereztem, az Erasmus program keretein belül az ötöd és hatod évet a Bonni Egyetemen végeztem.

Mikor döntötte el, hogy pszichiáter szeretne lenni és miért került a debreceni egyetemhez rezidensnek?

A szakmaválasztásban nagy hatással voltak rám olvasmányaim: Benedek István  Aranyketrece , Karinthy Márton Ördöggörcse , Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztályát bemutató riportkönyv.  Külföldi tanulmányaimat követően kecsegtető állásajánlatot kaptam Németországba, de úgy gondolom a lélek nyelve csakis az anyanyelv lehet, így az első munkahelyem az egyetemvárosom szeretete miatt a Kenézy Gyula Kórház lett.

Mi volt az oka annak, hogy megkezdett rezidensi gyakorlatának helyszínét megváltoztatta és a Nyírő Gyula Kórházba került?

Igaz, hogy a Kenézyben a Felnőtt Pszichiátriai Osztály szakmai profiljában megtalálhatóak voltak egyaránt a biológiai pszichiátria és a pszichoterápiás szemlélet hagyományai, de úgy gondoltam ahhoz, hogy a szakorvosképzésem során a pszichiátriát, mint a nagy klinikai szakmák egyikét teljeségében megismerjem, nekem kell oda mennem ahol ez a tudás elérhető.  A Kenézy marad meg emlékeimben, mint az első munkahelyem, a Nyírő az a hely ahol a hivatásomat tudom gyakorolni, illetve a kimeríthetetlen lehetőségek (gondolok itt a folyamatos farmako-pszichoterápiás képzésekre) segítségével tudásomat kiteljesíteni.

Milyen tervei vannak a szakmában és ezen belül is a tudományban?

Németországi tanulmányaim idején 9 hónapon keresztül a bonni Molekuláris Pszichiátria Intézet csapattagja lehettem, a B-Endorphin szerepét vizsgáltuk az alkohol-tolerancia kialakulásában. A tevékenység végén abban a felismerésben volt részem, hogy ettől  most jobban érdekel az Ember és az ő elméjének rejtelmei.  Magyarországon az OPAI tölt be vezető szerepet a pszichiátriai, az addiktológiai és klinikai pszichológiai kutatás területén. Kórházunkban már 2012. augusztusában megkezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutatólaboratórium kiépítése, ahol nemzetközileg elismert kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével. Az ő segítségével indultam el én is azon az egyik úton, amely a „theory of mind” megismeréséhez vezet.

A további terveimre vonatkozóan Freud szavaival élnék:

„Még mindig nem sikerült válaszolnom a nagy kérdésre, melyre előttem sem válaszolt még senki: Mit akar a nő? „ És akkor én tudjam?

 

 


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Kórházi adatok

KSH szám
15493125-8610-32-01 Adószám
15493125-2-41
Számlaszám
 MÁK 10023002-00317148-00000000 
Statisztikai jelzőszám
15493125-8610-32-01
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png