Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Sikeres rezidens továbbképző nap

Közzétéve: 2015. november 13

Rangos esemény helyszíne volt 2015. november 4-én a Nyírő-OPAI Tanácsterme, ugyanis, híven korábbi hagyományaihoz, ismét megrendezésre került az Országos Pszichiáter Rezidens Továbbképzési Nap. Az előadás-sorozat fókuszában ez alkalommal a Borderline személyiségzavar állt.

A hangulati instabilitás, impulzív cselekedetek, szuicid kísérletekkel járó mentális betegség talán az egyik legnagyobb kihívást jelenti a mindennapi orvosi gyakorlatunkban, mely a legtöbb kezdő orvos számára igen sok diagnosztikai, pszicho- és farmakoterápiás kérdést vet fel. Ezekről tudhattunk meg többet a téma neves hazai szakértőitől, akik mindannyian más-más irányból kalauzoltak minket a személyiségzavarok izgalmas világába.

Dr. Németh Attila főigazgató úr köszöntője után Dr. Szekeres György előadásával indult a rendezvény, aki a betegség főbb jellemzőiről, nozológiai helyéről, farmakoterápiás lehetőségeiről beszélt. Ezt követően egy kis délelőtti filmvetítésre is sor került, hiszen Dr. Kuritárné Dr. Szabó Ildikó, a debreceni egyetem pszichológusa, izgalmas beszámolója mellett egy rövid filmrészlet segítségével tette számunkra még szemléletesebbé a borderline-os betegek főbb jellemvonásait.

Az előadás-sorozatot Dr. Keresztes Zoltán folytatta, az analitikus megközelítésre helyezve a hangsúlyt. Pszichoterápiás irányzatok közül a Linehan által kidolgozott dialektikus viselkedésterápiáról is többet tudhattunk meg a téma jeles hazai képviselőjétől, Dr. Perczel Forintos Dórától. A nap további részében Dr. Zalka Zsolt révén betekintést nyerhettünk a Thalassa-ház mindennapjaiba, pszichoterápiás működésébe, felépítésébe.

Rövid ebédszünet után egy konkrét esetet követtünk végig Dr. Unoka Zsolt előadásában, aki sok gyakorlatban is használható tanácsot osztott meg a hallgatósággal, miként is tehetjük gördülékenyebbé ezen nehezen kezelhető betegekkel való foglalkozást. Az esemény zárásaként és egyben csúcspontjaként egy kötetlen interaktív kerekasztal beszélgetés következett. Itt szóban és a bátortalanabbak kedvéért írásban egyaránt feltehettük a nap folyamán bennünk felmerülő kérdéseinket, melyekre azt gondolom igen pontos és széleskörű válaszokat kaptunk. Bátran állíthatom, hogy a nap végére kicsit letisztult bennünk a kép, hogyan is lehetünk még jobb orvosai borderline-os betegeinknek hatalmas empátiával, de egyben kellő óvatossággal fordulva irányukba.

Ezúton is köszönjünk a szervezőknek, előadóknak és résztvevőknek ezt a magas színvonalú előadás-sorozat.

Én a magam részéről rengeteget tanultam ezalatt a pár óra alatt, és kíváncsian várom a folytatást. Remélem, a legközelebbi Rezidens Napon még többen ott tudunk majd lenni, én szívből ajánlom mindenkinek!

 

Molnár Emese Lilla - I. éves rezidens

 

A szétosztott értékelési lapok szerint az előadók az élmény kategóriában átlagosan 4,7 a tartalomban pedig 4,8 pontot kaptak (5-ös skálán elhelyezve), az egész rendezvény összességében 4.8, illetve 4.9 pontot kapott!

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo