Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Közzétéve: 2017. január 07


SAJTÓKÖZLEMÉNY


 

Jelentős fejlesztési forrásokhoz jut a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet. Összesen 166.222.905 Ft-ot fordíthat modernizálásra.
 
1.    Megújul a radiológia
 A digitális röntgen telepítésére 122 450 000 Ft-ot kaptunk.
 
A jelenlegi analóg rendszerű radiológiai diagnosztikai berendezéseket a sokkal korszerűbb, ún. direkt digitális berendezésekre tudjuk cserélni, amihez 122.450.000 Ft-ot kaptunk pályázat útján.


A Nyírő Gyula Kórház – OPAI-ban mindezidáig a már elavultnak számító ún. analóg radiológiai berendezések működtek, melyek átlagéletkora meghaladta a 20 évet.  
A berendezések kora miatt állandóak voltak a meghibásodások, jelentős költséget jelentett a javításuk. A digitális készülékekkel lehetőség nyílik a távleletezésre, ami a szakorvoshiány miatt nem elhanyagolható szempont.
 
A digitalizálás számos előnnyel jár. A digitális röntgennél

  • gyorsabb a vizsgálat,
  • kisebb a sugárterhelés,
  • megbízhatóbb a diagnosztizálás, pontosabb célzott felvételek készíthetők,
  • kisebb helyet igényel az archiválás, mivel nem kell külön irattárat fenntartani. A régebbi vizsgálati eredmények gyorsan visszakereshetők.
  • Más intézmények felé egyszerűen és gyorsan lehet továbbítani a leleteket.  
  • Jelentősen csökken a veszélyes hulladék (Pl. hívó, fixír, röntgenfilm) mennyisége.
  • A jelenleginél sokkal korszerűbb gépek energia felhasználása jelentősen alacsonyabb, ezáltal csökken az üzemeltetési költség is.



2.    Átköltözik a Tüdőgondozó a Jász utcai telephelyre
A Dévai utcai tüdőgondozó áttelepítéséhez 14 500 000 Ft-ot kap az intézetünk.

 A rossz állapotban lévő Dévai utcai épületben már csak a Tüdőgondozó működött. Az épület üzemeltetési és karbantartási költségei évről évre egyre nagyobb összeget emésztettek fel. A Dévai utcai épület nem rendelkezik felvonóval, csak részlegesen akadálymentes. A Jász utcai telephelyen van lift és az épület sokkal jobb állapotban van, így a betegeink számára komfortosabb ellátást tudunk nyújtani. A tüdőbetegek szempontjából lényeges, hogy a Jász utcában tisztább a levegő, mivel sokkal kisebb a közúti forgalom. Egyszerűbb parkolni is az épület közelében. Az épületen belül patika is üzemel, ami szintén segítség a betegek számára.

3.    Mosodai korszerűsítés.

Új szárítógépek beszerzése 8 460 905 Ft-ból

A beruházással a jelenleg használatos régi, 25-30 éves ipari szárítógépek energiatakarékos, és üzembiztos gépekre történő cseréje valósul meg.
Az új szárítógépek használatával a jelenlegi 4 db szárító helyett 3 db gép üzemeltetésével is meg tudjuk oldani a napi 1.200 kg szárítási igényünket, úgy hogy még többletkapacitás is marad, megnyitva a lehetőséget bérmunkák vállalására.
Az új gépek alkalmazása az intézmény textilkészletére is jótékony hatással lenne, mert a rövidebb, kíméletesebb szárítási technológia késleltetni tudná a textília idő előtti elhasználódását.

4.    A konyhaüzem modernizálása

    4.a. A hűtőgépeink cseréje 9 906 000 Ft-ból.

A jelenleg használatos hűtő- és mélyhűtőkamrákat a konyha átadásakor, 1987-88-ban helyezték üzembe. A harminc évvel ezelőtt még korszerűnek tekinthető kamrák mára teljesen elavultak, javításukhoz már alkatrészeket sem lehet könnyen beszerezni.
A berendezések szervizeltetése folyamatos, nehézkes, és egyre nagyobb költségeket von maga után.

    4.b. Konyhaüzem melegen tartó pultjainak cseréje 9 906 000 Ft-ból.

Az ételmelegentartó pultok üzembe helyezése szintén a konyha átadásakor, 1987-88-ban történt. Javításaikat a kórház műszaki kollégái alkatrész-hiány miatt egyre kevésbé tudják megoldani, így az étel melegen tartására és tálalására vonatkozó előírások betartása egyre nehezebb. A régi eszközök jóval több energiát fogyasztanak, mint az újak. Az új medencés ételmelegentartó pult elektromos fogyasztása 3,6 kW helyett mindössze 2,1 kW, azaz 30 % körüli energia-megtakarítás várható.



Budapest, 2017. január 2.

Dr. Németh Attila s.k.
főigazgató főorvos
Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo