Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

A tehetség eget kér

Közzétéve: 2017. november 13A Bakáts téri házasságkötő teremben rendezték meg a Roma nem Roma Nők Akadémiájának legutóbbi találkozóját, melynek vendége Jónás Tímea, a Nyírő Gyula Kórház Aranypánt díjas főápolója volt.

171019 roma nemroma nok 2Ferencváros alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, rendkívül fontos, hogy a hétköznapi roma hősök példáját minél többen megismerjék: a romák lássák, hogy aki kitartó és szorgalmas, eléri a célját. A nem romák számára pedig lényeges, hogy megismerjék ezeknek az embereknek az életét, útjukat a karrierhez, amely számukra legtöbbször sokkal rögösebb. Kállay Gáborné azt is hangsúlyozta: az önkormányzatnak kötelessége, hogy minden lehetőséget és eszközt megadjon ahhoz, hogy aki romaként tanulni akar, megtehesse.

Jónás Tímea beszélgetőpartnere Oláh Anna, Ferencváros Önkormányzatának esélyegyenlőségi referense volt. A diskurzus során Tímea elmesélte, hogy egy tuzséri roma családba született, heten voltak testvérek. Nagy szegénységben éltek, még fürdőszobájuk sem volt. A munkás szülők korán felismerték, hogy kislányuk okos, jó tanuló, így mindent megtettek, hogy biztosítsák számára a hátteret – neki nem kellett kivenni részét a házimunkából.

Szegregált iskolába járt, ahol a roma és nem roma gyerekek külön osztályban tanultak. Irigykedve nézte a magyar diákok iskolatáskáit, a jól felszerelt tantermeket, a szép ruhákat. Kitartó szorgalma azonban meghozta gyümölcsét: átkerülhetett a „fényes osztályba”.

k rnet jtKisgyermekkora óta szeretett volna másokon segíteni, és vonzotta az egészségügyben szükséges katonás rend és tisztaság. Kisvárdára került gimnáziumba, ahol rajta kívül nem volt más roma tanuló, majd sikeresen felvételizett egy budapesti egészségügyi szakközépiskolába, így felkerült a fővárosba. Szülei aggódtak érte, ám szerencsére jól helytállt, és szorgalmasan tanult. A második évtől – diákként – segédápolóként dolgozott, hogy tanulmányait és a kollégiumi életet finanszírozni tudja.

Az iskola befejezése után néhány esztendeig a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászatán tevékenykedett, majd átkérte magát a pszichiátriára. Jelenleg az intézmény egyik pszichiátriai osztályának főnővére, és végzős a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Karán. Hamarosan megszerzi diplomás ápolói végzettségét, és jelentkezik a mesterképzésre is. Tizenhét éve házas, férje mindenben támogatja. 16 esztendős kislányuk pszichiáter szeretne lenni.

Jónás Tímea kétszer is Aranypánt díjban részesült, amit azok a roma emberek kapnak, akik tevékenységükkel elismerést, megbecsülést vívnak ki környezetükben. Igyekszik helytállni mind munkájában, mind családjában, próbál híd lenni romák és nem romák között. Hiszi, hogy ha a romák több figyelmet kapnának, és megmutathatnák, mire képesek, rengeteg fiatalt tudnának egy jobb jövőkép ígéretével motiválni.
Forrás: Ferencváros - 2017.11.06. (3. oldal) ferencvaros.hu
Fénykép: ferencvaros.hu, RomNetKórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.