Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

Pszichoterápiás részleg

Részlegvezető, klinikai szakpszichológus: Dr. Csigó Katalin
Telefon: (+36-1) 451 2600 /2248
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

„A” épület IV. emelet

Ellátási terület és forma

Az ország egész területéről fogadunk pácienseket intenzív pszichoterápiás programunkba. Az ellátás kórházi programot jelent, minden hétköznapra kiterjedő elfoglaltsággal. A minimális kezelési időszak három hét. Az első három hét próbaszakaszt jelent, ezt követően egyénileg állapodunk meg a kezelés további időtartamáról. A pszichoterápiás részleg járóbeteg (ambuláns) ellátást nem végez. A betegfogadás előzetes bejelentkezés alapján történik.

Kik számára ajánljuk a programot?

Előzetes időpont egyeztetés után, első interjút követően fogadunk szorongásos zavarokban, kényszerbetegség és spektrumzavaraiban, hangulatzavarokban, személyiségzavarokban, érzelemszabályozási és indulatkezelési nehézségekben, életvezetési és kapcsolati zavarokban segítséget kereső pácienseket. A részleg speciális profilja a kényszerbetegség vizsgálata és kezelése, melyet speciális OCD terápiás program keretében végzünk.

Felvételt kizáró ok: akut pszichotikus állapot, organikus kórképek, autizmus és spektrum zavarai, akut szuicid krízis, szerfüggőség, bipoláris hangulatzavarok gyógyszerbeállítása.

A kezelésről

Pszichoterápiás Részlegünkön a vezető kezelési mód a pszichoterápia, ami szükség esetén kiegészül gyógyszeres kezeléssel. Felvételkor minden esetben pszichiátriai szakvizsgálat is történik, ahol a szükséges gyógyszerbeállítást pszichiáter szakorvos kollégáink indikálják, a kezelés során a pszichiátriai szakorvosi konzultáció folyamatosan biztosított.

Pszichoterápiás programunk elemei a következők:

 • heti háromszori egyéni pszichoterápia

Az egyéni terápia pszichodinamikus/pszichoanalitikus, kognitív-viselkedésterápiás vagy szimbólumterápiás módszerben történik heti magas frekvenciájú (heti 3) ülésszámban.

 • heti kétszeri viselkedésterápia

A betegek szükség esetén (pl. kényszerbetegség, pánikbetegség, szociális fóbia) egyénre szabott magatartásterápiás foglalkozásokon vesznek részt heti két alkalommal, erre kiképzett rehabilitációs tevékenységet végző nővér-terapeuta vezetésével.

 • csoportterápiák 4 blokkban

1.      Feszültségoldó blokk

  • relaxációs csoport

Célja az autogén tréning elsajátítása és a rendszeres gyakorlás beépítése a mindennapokba. A relaxációs készség kialakítását az autogén tréning strukturált, egymásra épülő gyakorlatai közül az alapgyakorlatok (ellazulás, nehezedés, melegedés) elmélyítésével kezdjük. Ennek során pácienseink megismerkednek a módszer alapjaival. A csoportülések pszichoedukációból, az önálló gyakorlás tapasztalatainak megbeszéléséből és közös gyakorlásból állnak. Amikor az alapgyakorlatok rögzültek, akkor vezetjük be a szervtréning gyakorlatokat. Az új gyakorlatok bevezetése a csoportban jelenlevők gyakorlottsági szintjéhez igazodik.

 

  • tudatos jelenlét (mindfulness) csoport

A mindfulness alapú kognitív terápiás irányzatokat hatékonynak találták a RCT kutatások rekurrens depresszióban és személyiségzavarban, ezért ezen betegcsoportok esetén a módszer szerepel a nemzetközi protokoll (NICE guidline) ajánlásában is. Pszichoterápiás osztályos körülmények között mindkét populációval találkozunk, ezért indokolt a standard kognitív terápiás csoport mellett a CBT újabb irányzatát is bevonni a pszichoterápiás munkába. A mindfulness csoport 8 alkalomból áll, az ülések strukturáltak. A 8 hét alatt hét mindfulness gyakorlatot veszünk át az Oxfordi Mindfulness Centrum által kidolgozott protokoll alapján. Ezek a légzés, testpásztázás, hallásmeditáció, gondolatok megfigyelése, evés- és járásmeditáció, valamint a külső tárgyak megfigyelése (látvány tudatosítása) gyakorlatok. A közös gyakorlások mellett a mindfulness meditáció alappilléreit, elméleti hátterét is megbeszéljük a csoportos ülések során.

 

2.      Kognitív blokk

  • kognitív pszichoterápiás csoport

A bizonyítékokon alapuló (evidence based) egészségügyi ellátás szemléletében és a nemzetközi „NICE” protokollal összhangban, kognitív szakpszichoterápiás csoport folyik részlegünkön. A kognitív pszichoterápia bizonyítottan hatékony hangulati zavarok, szorongásos zavarok, kényszerbetegség, személyiségzavarok pszichoterápiás kezelésében. A csoport 8 alkalomból áll, az ülések strukturáltak. A csoport felépítése: szocializálás a kognitív modellre, keresztmetszeti konceptualizáció, háromoszlopos gondolatnapló, kognitív torzítások, hétoszlopos gondolatnapló, átstrukturálás, viselkedési kísérletek, örömszerző tevékenységek, visszaesés-prevenció. A csoport párhuzamosan folyik a mindfulness alapú kognitív terápiás csoporttal, így alkalom van a standard kognitív terápia és az újabb generációs kognitív terápia különböző helyzetekre specifikus (aktív coping vagy elfogadás, ítélkezésmentes szemlélődés) megoldásainak megbeszélésére a csoporttagokkal.

 

  • kapcsolati készségek csoport

A másokkal való hatékony kommunikáció előfeltétele a saját érzelmek és igények felismerésének, szabályozásának és kifejezésének képessége illetve a másik érzelmeinek, igényeinek megértése és tiszteletben tartása. A csoport ezen készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt elméleti és tapasztalati alapú tanulási eszközök segítségével. A csoport elméleti hátterét az asszertivitás tréning és a dialektikus viselkedésterápia adja.

 

3.      Élményterápiás blokk

  • belső képek (imaginációs) csoport

Pszichoterápiás programunk élményterápiás blokkjában kapott helyet a relaxációra épülő, belső, képzeleti képekkel dolgozó imaginációs módszer, ami segíti a személy belső erőforrásainak feltárását, új megoldásmódok keresését.

 

  • pszichodráma

Cselekvésközpontú terápiás módszer, melynek célja a berögződött viselkedésmintákból való kimozdulás elősegítése illetve önmagunk és mások viselkedésének nagyobb fokú megértése a szerepjátszás eszközei segítségével. A csoportban igyekszünk a mindannyiunkban meglévő spontenaitást és kreativitást felszínre hozni és a gyógyulás szolgálatába állítani. A csoportülések során kezdetben a csoportjátékokon van a hangsúly, a közös munka mélyülése során azonban lehetőség nyílik személyes témákkal is dolgozni, melynek során protagonista centrikus és playback elemeket is alkalmazunk.

 

4.      OCD blokk

  • kényszerbetegség specifikus csoport

Az OCD csoport módszere munkacsoportunk kutatási és pszichoterápiás tapasztalatain, valamint a NICE guideline és az APA guideline ajánlásain alapul. A csoporton heti két alkalommal vesznek részt az OCD betegek. Az egyik csoport „elméleti” ülésekből áll, ahol a kényszerbetegség tüneteit, jellegzetes működési mechanizmusait, a tünetek leküzdésében alkalmazható terápiás technikákat, és a tünetek hátterében álló lehetséges tényezőket elemezzük. A heti másik OCD csoporton pedig közösen gyakoroljuk az OCD kezelésében alkalmazott viselkedésterápiás technikákat, illetve neuropszichológiai/idegtudományi kutatásaink alapján kialakított terápiás technikákat (pl. figyelmi váltás, figyelmi pásztázás, döntéshozás stb. technikái).

 

 • nagycsoport

A betegek heti két alkalommal nagycsoporton vesznek részt, ahol a személyzet tagjai is jelen vannak. A nagycsoporton bármely őket érintő kérdést (részleg működése, kezelés technikai kérdései, személyes témák felvetése, egymással és a személyzettel kapcsolatos témák felvetése) szabadon, szabad interakciós jelleggel szóba hozhatnak.

 

 • kiegészítő pár-, vagy családterápiás konzultáció

Az egyéni terápiás ülések kiegészítéseképpen szükség esetén (pl. jelentős családi konfliktusok, betegség és családi rendszer összefüggései) lehetőség nyílik pár- illetve családterápiás konzultáció igénybe vételére.

Kezelésre jelentkezés

A programba történő felvételt első interjú előzi meg, melynek célja a pszichoterápiás alkalmasság felmérése. Első interjúra előzetesen egyeztetett időpontban kerül sor. Időpontkérés: elsősorban e-mailben (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Kérjük, hogy az e-mailben röviden írja le, hogy milyen probléma miatt kér segítséget.

Ha nincs mód e-mail küldésre, akkor telefonon (+36-1) 451 26 00 /2248.

Kérjük, hogy az első interjúra hozza magával személyi igazolványát, lakcím- és TAJ kártyáját, illetve a korábbi pszichiátriai kezelések dokumentációját. Beutaló nem szükséges. A felvétel előre egyeztetett időpontban történik. Pszichiátriai kórházi kezelés után kettő otthon töltött hét után vállaljuk a pszichoterápiás program kezdetét. Más kórházi osztályról közvetlen áthelyezést nem vállalunk.

Munkatársak:

Dr. Csigó Katalin                             részlegvezető, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Boross Viktor                                  klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Köllő István                                     magatartásterapeuta

Lipárdy Krisztina                             részlegvezető-helyettes, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Mari Gabriella                                  klinikai szakpszichológus

Ritzl Andrea                                      klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt

Séra Petra                                        magatartásterapeuta

 

 

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.

Egy maroknyi csapat elhatározta, hogy a kialakult COVID-19 járvány enyhülésével és a kórházukban az utolsó COVID-os beteg meggyógyulásával „ünnepélyesen” is lezárják ezt az időszakot egy örömtánccal. A csapat június elején kezdett el gyakorolni, nagyon lelkesek voltak, a kihívás egy kis felszabadulást és örömöt hozott az életükbe. A táncolók orvosok, nővérek, asszisztensek, gyógytornászok, dietetikus, adminisztratív, informatikai, oltóponton dolgozók és a higiénia munkatársai voltak.
Fogadják szeretettel táncunkat!