Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben

 
430 eu szoc alap felsoEFOP-5.2.6-20-2020-00017

Kedvezményezett neve: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet
Projekt címe: Transzkranialis mágneses stimulációs kezelés pszichiátriai betegségekben
A szerződött támogatás összege: 329 483 200 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:
A repetitív transzkranialis mágneses stimuláció (rTMS) körülbelül 20 éve jelent meg először, mint hatékony kezelési lehetőség a depressziós zavarok területén (Pascal-Leone, 1996), és azóta hatékonyságát számtalan tanulmány igazolta major depresszióban. A terápiás hatékonysága 41-56% körüli (Mutz és mtsai, 2019; Lefaucher és mtsai, 2019) és kiemelendő, hogy terápiarezisztens depresszió esetén is eredményesen lehet alkalmazni (Rachid, 2018). Az rTMS kezelés az Egyesült Államokban 2008-óta engedélyezett eljárás, a National Health Care and Excellence (NICE) guideline-ba 2015-ben került be a depresszió lehetséges kezelései közé (https://www.nice.org.uk/guidance/ipg542/chapter/1-recommendations)
Az rTMS eljárás során mágneses energia fókuszálható az agyfelszín meghatározott területére, megváltoztatva a stimulált területen lévő sejtek aktivitási szintjét. A koponya meghatározott területe felett elhelyezett tekercs által létrehozott mágneses hullámok ellenállás nélkül tudnak behatolni az agyba és az így keletkezett megfelelő erősségű mágneses mező a neuronok kisülését eredményező elektromos aktivitást idéz elő a neuronokban. A stimuláció másodpercenként több alkalommal és változó intenzitással ismételhető, így különböző hatékonyságú rTMS kezelések végezhetők, növelve vagy éppen csökkentve a helyi agyi aktivitást. Az eljárást éber állapotban, különösebb mellékhatás nélkül, egy pszichiáter szakorvos irányítása és egy asszisztens közreműködése mellett, akár ambulanter formában is lehet végezni. Az eljárás során az adherencia kérdése – szemben a gyógyszeres kezeléssel – nem gyengíti a hatékonyságot. Az rTMS módszerével sikeresen lehet kezelni terápiarezisztens depressziót, a depresszió speciális formáit, úgymint serdülőkori, terhességi, posztpartum (laktációs) és időskori depressziókat, bipoláris affektív zavart, valamint kényszerbetegséget, poszttraumás stressz zavart, addiktív kórképeket.
A projekt során összesen 5 alkalommal történt tanulmányút a külföldi együttműködő partnerekhez. A tanulmányutak célja, az azóta bevezetett, rTMS kezelés jó klinikai gyakorlat (good clinical practice, GCP) elsajátítása volt, a hazánkban megszervezendő terápiás gyakorlathoz szükséges protokoll kidolgozásához szükséges ismeretek megszerzése volt. A münsteri klinikán működő rTMS ambulancia látogatásával és az ott szervezett workshop során az rTMS kezelésre alkalmas beteganyag kiválasztása, előkészítése, a betegtájékoztatási protokoll megismerése zajlott. A képzés során a legoptimálisabb kezelési időtartam, a kezelés ismételhetősége, illetve az rTMS és a gyógyszeres kezelés kombinációjának technikáit is megismerjük. A freiburg-i klinika rTMS laborját az OCD kezelés szakmai protokollja, valamint az rTMS kezelést kiegészítő Near InfraRed Spectroscopy (NIRs) alkalmazási lehetőségeinek tanulmányása céljából látogattuk meg. A tanulmányutakat Dr. Lazáry Judit által szervezett 5 alkalmas ittoni képzés követte, ahol az intézményünk dolgozói is megismerhették az új technológia nyújtotta előnyöket, kezelési eljárásokat. A teljes projektről disszeminációs célból kiadványt jelentettünk meg, mely mindenki számára közérthető módon mutatja be az eljárásban rejlő lehetőségeket.

A projektben ezen túlmenően beszerzésre kerültek az eljáráshoz szükséges tárgyi eszközözök, azaz egy rTMS és egy NIRS készülék is, így már 175 páciens esett át a kezelésen.

A projekt befejezési dátuma: 2023.02.15.
A projekt azonosítószáma: EFOP-5.2.6-20-2020-00017

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo