Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Összefoglaló: 150 éves lenne az OPNI, 5 éves lett az OPAI

Közzétéve: 2018. október 05

Kettős születésnapot ünnepeltek a pszichiáter szakma képviselői szeptember 26-án: ötéves lett a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI), míg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) idén ünnepelné működésének 150. évfordulóját. Noha az OPNI 2007-ben bezárta kapuit, az OPAI méltó utódnak bizonyult, amely korszerűen reagál a pszichiátria és addiktológia trendjeire, előremutató újításokat vezet be és élen jár a kutatásban.

Az OPAI Tanácstermében zajló ünnepi esemény első felszólalója, Dr. Kovács Attila országos tisztifőorvos, az újonnan alakult Nemzeti Népegészségügyi Központ főigazgatója köszöntőjében az OPNI kiemelkedő személyiségeit méltatta, megemlékezve a nagy szakmai műhelyek, speciális osztályok és kutatólaborok úttörő munkájáról. Ezt a magas színvonalú tudományos tevékenységet kapta értékes örökségül a Nyírő Gyula OPAI, ahol a szakemberek heroikus munkával építenek a hagyományokra. Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos helyettes államtitkárként rengeteget dolgozott az országos intézet újjászületésén, így közelről követte a szakma fő kihívásait. Úgy látja, a 2007-es reformok és az OPNI bezárása nagy kárt okoztak, ám a szakmában szenzációs szellemi tőke halmozódott fel, amit érdemes szem előtt tartani a pszichiátriai és addiktológiai rendszer fejlesztése során. Dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ leendő elnöke rámutatott arra, hogy a nagy személyiségek feltételei, egyben eredményei is az erős szakmai közösségnek. A MOTESZ leendő elnöke szerint az OPAI első 5 éve jó okot ad az optimizmusra, a későbbiekben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az intézményfejlesztést valódi emberi-társadalmi szükségleteknek kell alakítaniuk. Amint arra Dr. Nagy Zoltán professzor, az OPNI utolsó főigazgatója felhívta a figyelmet, legyünk büszkék, hiszen a magyar idegtudomány nemzetközi rangú, és megvan az esély arra is, hogy a hazai pszichiátriai ellátás is elérje ezt, ám az elmeügy társadalmi támogatás nélkül nem lehet sikeres.

A Janka Zoltán professzor elnökletével zajló tudományos részt Dr. Németh Attila előadása nyitotta. Az OPAI főigazgatója párhuzamot vont a magyar történelem és az OPNI sorsdöntő eseményei között. Noha az ország első igazi nagy elmegyógyintézetének 2007-es bezárását a pszichiáter szakma a tatárjárásra emlékeztető csapásként élte meg, a Deák Ferenc-i gondolatot követve nem mondtak le arról, hogy létrejöjjön egy új pszichiátriai központ. „Deform” után jött hát a valódi reform, és erős ellenszélben ugyan, de megkezdődött az építkezés a Nyírő Gyula Kórházban. Ma már országos intézetként egyedülálló ambulanciákat működtetnek, fontos újításokat vezettek be – így például a magas küszöbű ellátást az addiktológiában, a sürgősségi pszichiátriai részleget –, és a magas progresszivítású betegellátás biztosítása mellett kiemelkedő szerepet vállalnak a kutatásban, az oktatásban, valamint a pszichiátria nemzeti program kidolgozásában és megvalósításában.

Dr. Rihmer Zoltán professzor humort sem nélkülöző előadásában emlékeztette a közönséget az OPNI-ban dolgozó ragyogó elmék munkájára. Epilepsziacentrum, neuropatológiai központ, világszínvonalú stroke-ellátás – csupán néhány részleg, amelyek eredményei napjainkban is méltán tartanak számot az elismerésre. Az intézmény falain belül komoly, előremutató szakmai munka zajlott, elég csak Meduna László konvulzív terápiával kapcsolatos felfedezéseire vagy a Kun Miklós és Füredi János nevéhez fűződő terápiás közösség bevezetésére gondolni. A rendkívül nívós tudományos tevékenység a későbbiekben is jellemző volt az intézetre, az OPNI-ban születtek például az öngyilkosság és pszichiátriai betegségek közötti kapcsolatot vizsgáló vagy a bipoláris I. és II. típusú zavarok genetikai és biológiai különbségeit feltáró korszakalkotó tanulmányok.

Rátérve a jelenre, Dr. Kéri Szabolcs professzor előadásában rámutatott, hogy a Nyírő Gyula OPAI hazai viszonylatban kiemelkedő, és nemzetközi porondon is versenyképes tudományos teljesítményt nyújt. Az intézményben dolgozó szakemberek számos fontos cikket és könyvet jelentettek meg az elmúlt évek során, különös tekintettel a tudományos munka két oszlopának számító affektív-szuicid és neurokognitív kutatócsoportra.

A prezentációkat követően Bender Márta, az OPAI Művészetterápiás Részlegének vezetője megnyitotta „Az elzártság szabadsága” című különleges képzőművészeti kiállítást. A tárlat 18 év művészetterápiás munkájának alkotásait mutatja be, festményeket és kisplasztikákat egyaránt.

A Tanácsterem falain az ünnepség ideje alatt Debreczenyi István és Kiss Sándor fotói hozták közelebb a közönséghez az OPNI mindennapjait és emlékezetes pillanatait, megidézve az intézmény hőskorát.

A napot nosztalgiadélután zárta, amelyen régi OPNI-s kollégák elevenítették fel a Lipótmezőn szerzett élményeiket, emellett pedig reflektáltak napjaink pszichiátriájának helyzetére és az új szakembernemzedék jövőjére.


A rendezvényen készült képek megtekintése: 

150 éves lenne az OPNI,
5 éves lett az OPAI
GALÉRIA

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo