Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

A Facebookon indult a Nyírő Gyula addiktológia sikersztorija, az első graffitik már elkészültek, özönlenek a felajánlások

 

A szakmai elismerés nem elég, ha a klienseknek továbbra is nyomasztó közegben kell gyógyulniuk – mondta a Drogriporternek Petke Zsolt osztályvezető főorvos. Az interjú apropója, hogy önkéntes graffitiseket kértek fel az osztály feldobására, most hétvégén készültek el az első alkotások. „A drogbetegeinknek körülbelül 70%-a dizájner droghasználó, ópiátosok már csak látogatóba jönnek. A dizájneresek jóval korábban kezdik, akár 13-14 évesen, gyorsan megbontja a pszichés egyensúlyukat és sokkal kevésbé motiváltak″ – tette hozzá a páciensekről. 8-12 hetes turnusokban egymásra épülő csoportterápiákból áll a kezelés a fekvőbeteg osztályon, ebben vannak kötelező és opcionális csoportok a színháztól a művészetterápián keresztül egészen a meseterápiáig.

index1Fotó: Kardos Tamás / Drogriporter

 

A teljes interjúban szó van a biofű hatásáról és a használók kezeléséről, az ártalomcsökkentés fontosságáról, majd arról is, hogy választották ki a graffitiseket, és azt, milyen kompozíciók kerüljenek a falakra. Ami a legfontosabb, a folyamatban a betegek is részt vettek:


"Sikerült közösségi eseményt teremteni, amelyet évente többször megismételnénk, hiszen óriási igényt látunk a hasonlókra.
Mi nem betegként tekintünk a szerfogyasztóra, hanem problémával élő klienst látunk benne."

„A következő másfél-két hónap során támogatóinkkal, szponzorainkkal, segítőinkkel egy olyan végső tervet fogunk kiválasztani, amiből egy komplett téma kerül majd felfestésre, előreláthatólag szeptemberben″ – magyarázta. A sikersztori a Facebookon indult, tízezrek osztották meg a kórház felhívását először a kerítés lefestésére, amire több tucat graffitis bejelentkezett. Később cégek a belső falak, kórtermek felújítására is tettek felajánlásokat. A terveket még nem véglegesítették, az addiktológai osztály oldala itt elérhető.

 

Forrás: index.hu (http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/07/08/nyiro_kerites_graffiti)

 

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo