Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Nyírő Gyula National Institute of Psychiatry, and Addictology

logo main1

Kutyaasszisztált terápia afáziával élők számára az OMIII-ban

Közzétéve: 2023. október 30

kutyaterapiath

Hazánkban is egyre több helyen elérhető az állatasszisztált terápia. Intézetünkben felépülő szenvedélybetegek és afáziával élő páciensek gyógyulását is segítik terápiás kutyák.

Addiktológiai Osztályunkon már évek óta támogatja a terápiás munkát Mona és Happy, akik Berceli Bernadett állatasszisztált szakemberrel érkeznek hozzánk különböző foglalkozásokra, így önismereti csoportokra. „Egy olyan egyszerű feladat, mint egy szék megkerülése a pórázon vezetett kutyával nagyon izgalmas tud lenni, hiszen a kliensek új arcukat mutathatják meg, és megélhetik többek között a határozottságot és a magabiztosságot” – számol be tapasztalatairól Balogh Gábor osztályos pszichológus. A kutyával közösen végzett feladatok emellett rálátást kínálnak a klliensek számára saját nehézségeikre, elakadásaikra vagy éppen erőforrásaikra, és ezeket össze tudták kapcsolni egyéb helyzetekben – például gyermekükkel vagy munkateljesítményükben – megjelenő működésmódjukkal.

Gyurkó Noémi művészetterapeuta szerint az addiktológiai osztályon a kutyaasszisztált terápia további nagy előnye, hogy a páciensek könnyebben feloldódnak és megnyílnak: „A kliensek általában nagy lelkesedéssel jönnek, készülnek a kutyával való találkozásra. Érdeklődéssel, nyitottsággal ülnek be a csoportra és sokat segít a kutya jelenléte abban, hogy felszabaduljanak. Jelentősen csökkenti a szorongást a résztvevőkben, ami könnyíti az érzéseik, tapasztalataik megosztását is”.

Mona és Happy jelenléte az osztályon lévő terápiás közösség erősítésére is alkalmasnak bizonyult. Előfordult már, hogy a páciensek közösségi feladatként építettek nekik akadálypályát, amin az állatokat végigvezetve a csoportban való működés egyéni különbségeit, valamint a kontroll és a felelősség témáit járták körül a jelenlévő terapeutával.

Tapasztalatok afáziás betegekkel

Májustól a terápiás kutyák afáziával élő betegeink rehabilitációját is segítik, miután elindultak a Sándor Zsófia Lili gyógypedagógus-logopédus kollégánk és Bernadett közös munkájaként megvalósuló foglalkozások logopédiai ambulanciánkon. „A résztvevő páciensek körében gyakori jelenség az elmagányosodás, a társasági élettől való tudatos elzárkózás. Az állatasszisztált terápia során lehetőségük nyílik non-verbális kommunikáció használatára, illetve a sorstársi elfogadó közegben feloldódni” – mutat rá Sándor Zsófia Lili. Mona és Happy jelenléte ösztönzően hat a beszédkedv felkeltésére, akár hangok vagy szavak szintjén is a kommunikáció megkezdésére.

A Mona és Happy kutyák részvételével zajló terápia célja rendkívül sokféle és komplex. A páciensek többnyire csoportos feladatokban dolgoznak, emellett nagy hangsúlyt kap az önálló feladatmegoldás – például a kutya végigvezetése az akadálypályán. „Ezek a feladatok jól hatnak a figyelemre és a koncentrációra, illetve jól használhatóak mozgásfejlesztésre is, hiszen a kommunikációs zavar mellett sok pácienst érint féloldali bénulás” – sorolja a terápiás előnyöket a gyógypedagógus-logopédus. Van, amikor Mona és Happy is aktív szerepet kap és közös munkavégzésre motiválják a pácienseket, máskor csak a megfigyelő szerepét teljesítik megnyugtató, szeretetet sugárzó jelenlétükkel.

Az afáziás páciensek a kutyaasszisztált foglalkozásokról pozitív élményekkel, reménnyel és tervekkel szoktak távozni. Mona és Happy jelenléte rendkívül nagy motivációt és szeretet forrást jelent számukra, a foglalkozások végére a szorongásuk oldódik és kifejezett elszántsággal osztják meg jövőbeli terveiket. Vannak, akik akár heti rendszerességgel is szívesen részt vennének hasonló foglalkozáson, illetve volt, aki elgondolkozott, hogy életét egy négylábú segítő társsal színesítse a jövőben.

2023. augusztus 26.

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-41
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo