Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

Egy félresikerült klinikai tanulmány a csokoládé okozta boldogságról

Közzétéve: 2014. szeptember 19

Chan K. A clinical trial gone awry: the Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness (CHUMP) study. CMAJ 2007;177(12).

 

csokolade2Arandomizált, kontrollált vizsgálatok „gold standardnak” tekinthetők egy be - avatkozás vagy kezelés előnyös, illetve káros hatásainak értékelésében. A Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness (CHUMP) study egy kettős vak klinikai vizsgálat, amelyben összehasonlítják az ét- és a tejcsokoládé boldogságra ki - fejtett hatását.

Az egy hónapig terjedő vizsgálatba először 144 főt válogattak be, majd a tanulmány nép - szerűségének köszönhetően további 36 főt vontak be. Így végül összesen 180 személy vett részt a vizsgálatban (108 nő és 72 férfi). A részt - vevőket véletlenszerűen há rom csoportba sorolták. Az 1. csoport tagjai minden nap egy tábla étcsokoládét kaptak (50 g, >90% kakaótartalom), a 2. csoport tagjai egy tábla tejcsokoládét fogyasztottak naponta (50 g, 20% kakaótartalom). A 3. csoportba azok kerültek, akik nem kaptak semmilyen további csokoládét, azonban a vizsgálat ideje alatt folytathatták a megszokott csokoládéfogyasztási szokásukat. Minden résztvevő megjelölte a boldogsági állapotát a vizsgálatot megelőzően és a befejezését követően vizuális analógskálán (VAS: 0 = boldogtalan, 10 = boldog). Emellett értékelték az egészségi és a globális boldogságszintjüket is. Az adatelemezéshez χ2-tesztet használtak. A vizsgálat kezdetekor minden csoportba 60 főt soroltak. Habár a tanulmány kettős vak vizsgálati rendszerben történt, mégis a kontrollcsoport több tagja váltott valamelyik, „kezelt” csoportba. A tejcsokoládét fogyasztó csoport volt a legnépszerűbb, melynek létszáma 82 főre nőtt. A tanulmány kezdetekor nem volt szignifikáns különbség a vizsgálati csoportok átlagéletkora és csokoládéfogyasztási szokásai között. A megfigyelés eredményeit befolyásolhatta, hogy a vizsgálat Mindenszentek ünnepére esett, amikor további extrabevitellel megváltozhatott a személyek csokoládéfogyasztása. A „kezelést” követően kétféle analízis történt. Az eredeti kísérleti terv alapján elvégzett elemzés során azt találták, hogy mindkét típusú csokoládéfogyasztó csoport VASskálán mért boldogságszintje magasabb, mint a kontrollcsoporté. Azonban, ha a csoportváltozókkal korrigált aktuális fogyasztást vizsgálták, a szignifikancia eltűnt.

Következtetésként elmondható, hogy a CHUMP vizsgálat során a csokoládé boldogságot fokozó hatása nem volt igazolható. A klinikai vizsgálat eredményességét korlátozza, hogy az egyéb lehetséges boldogságforrások tekintetében, mint a cukorkák, chips, kóla, sütemények, nem hoztak létre kontrollcsoportokat. Továbbá, a tanulmány rávilágít arra, hogy az egyes vizsgálati csoportok milyen könnyen keveredhetnek, ha az ízlelőbimbók teszteléséről van szó.

dr. Balla Bernadett

A CHUMP vizsgálat során
a csokoládé boldogságot fokozó hatása
nem volt igazolható.

 

Forrás:

A referátumok szerzője és rovatvezető: dr. Balla Bernadett, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

LAM KID 2014;4(2):94.

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo