Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

Könyvajánló: Kényszerbetegség - Elmélet, kutatás, terápia

Közzétéve: 2015. november 13

kenyszerbetegseg180Dr. Harsányi András, Dr. Csigó Katalin, Dr. Demeter Gyula

A kényszerbetegség (OCD – Obsessive Compulsive Disorder) tünetei régóta ismertek, mégis a tudományos érdeklődés csak az elmúlt évtizedekben fordult a betegség felé, pedig a betegség igen komoly terhet jelent az érintett személyek és családjaik számára. Szakszerű gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés nélkül a tünetek általában hullámzóan, fokozatosan erősödnek és a betegek életminősége jelentősen romlik. Sajnos még szakszerű kezelés ellenére is magas a terápia rezisztencia e betegségcsoportban. Ezen betegek számára jelenthetnek megoldást az osztályos kezelési protokollok, bizonyos új gyógyszercsoportok, valamint a funkcionális idegsebészeti beavatkozások alkalmazása, melyekről részletesen szólunk könyvünkben.

Könyvünk második átdolgozott kiadását az is indokolttá tette, hogy időközben megjelent a betegségek amerikai osztályozási rendszerének új kiadása, a DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), mely a kényszerbetegséget a korábbi kiadásoktól eltérő koncepcióba helyezte el. Szemben a tradicionális felosztással, mely több mint száz éve a kényszerbetegséget a neurózisok, a szorongásos zavarok spektrumába tartozónak tekintette, a DSM-5 szerzői kivették a kényszerbetegséget a szorongásos zavarok közül, és önálló kategóriát hoztak létre e betegségcsoport számára.

A változtatások hátterében több évtized kutatási eredményei állnak, melyek irányvonalát már könyvünk előző kiadása is tartalmazta, ám ezek a DSM-5 megjelenésével megkerülhetetlenné váltak minden klinikus számára.

Jelen kiadás megújult és átdolgozott pszichoanalitikus és neuropszichológiai fejezetet is tartalmaz, melyek a szerzők adott irányba való elköteleződésének a dokumentumai. Reményeink szerint mind a páciensek és családtagjai, mind pedig pszichológus- és orvos kollégáink hasznára tud válni a kényszerbetegségről írt monográfiánk.


Terjedelem: 277 oldal
Megjelenés éve: 2015

 

A könyv megrendelhető a orioldbooks.com oldalán:

http://hu.orioldbooks.com/2015/11/kenyszerbetegseg-2.html

 

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo