Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

Addiktológiai pszichoterápiás részleg

Osztályvezető főorvos: Dr. Farkas Judit PhD
Telefon: +36 30 595 8249
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

„D” épület


2019 őszén a Nyírő Gyula OPAI Addiktológiai Osztályán 12 ágyon Addiktológiai Pszichoterápiás Részleg indult. Az addiktológiai spektrum teljes skálája (alkohol-, gyógyszer-, drog-, viselkedéses függőségek) felé nyitott a kezelés, az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket. Olyan kettős diagnózisú klienseket várunk, akik addiktológiai problémájuk mellett személyiségzavarral, szorongásos kórképpel, hangulati zavarral, szomatizációs zavarral, illetve egyéb, traumatikus eredetű problémával (PTSD) is küzdenek.


Az alábbi kórképek, állapotok fennállása esetén NEM áll módunkban klienseket fogadni: akut pszichotikus állapot, organikus kórképek (demencia, csökkent kognitív funkciók), autizmus és spektrum zavarai, akut szuicid krízis, akut szerfüggőség, megvonásos állapot.

Az első interjút megelőzően egyhetes szermentességet kérünk, azonban a sikeres pszichoterápiás munka érdekében a bekerülés feltétele a kéthetes absztinencia.
 

Ellátási terület:


Az Addiktológiai Pszichoterápiás Részlegen az ország egész területéről fogadunk addiktológiai spektrum zavarral küzdő pácienseket, akik komplex addiktológiai és pszichoterápiás osztályos kezelést igényelnek a hosszútávú absztinencia fenntartásához. Magas küszöbű osztályos ellátást végzünk, így a részlegünkön a kezelés feltétele a két hetes absztinencia és a fizikai megvonás befekvés előtt történő lezajlása.
 

Kezelésre jelentkezés


A programba kerülés feltétele egy első interjún való részvétel, mely előtt egyhetes szermentességet kérünk. Az első interjúra előzetes időpont-egyeztetést követően kerül sor, és a leendő kliens önálló jelentkezése szükséges a megadott elérhetőségek valamelyikén. Az első interjú során a pszichoterápiás kezelésre való alkalmasság és a kliens motivációja kerül felmérése, valamint a terápiás célok és keretek tisztázása történik.

Kérjük, hogy a felvételi beszélgetésre hozza magával a személyi igazolványát, lakcím- és TAJ- kártyáját, illetve a korábbi pszichiátriai kezelések dokumentációját. Beutaló nem szükséges.

Jelentkezéseket kizárólag az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen tudunk fogadni a probléma rövid leírásával. Kérjük, hogy telefonszámunkat csak egyéb felmerülő kérdések esetén használják a megadott idősávban. Telefonon csak tájékoztatást tudunk adni, jelentkezések kezelése e-mailen keresztül tud történni.

Telefonon munkanapokon 12-13:00 között: +36 30 595 8249

 

Pszichoterápiás programunk:


A részlegen elsősorban kognitív-viselkedésterápiás szemléletben zajló, sémafókuszú csoportos és egyéni pszichoterápia folyik. A terápiás programunk ezenkívül a trauma-fókuszú (EMDR) és rendszerszemléletű csoportterápiákkal egészül ki. Gyógyszeres kezelés szükség esetén történik pszichiáter szakorvos bevonásával. A terápia első két hete a pszichoterápiás szocializáció, (próbaidő) mely izolációban telik, ezt követően terápiás szerződéskötés keretében a kezelés hosszát egyénileg határozzuk meg a klienssel közösen. Ez átlagosan 2-3 hónap komplex pszichoterápiás kezelést jelent.


A programunk főbb elemei:

  1. Csoportos és egyéni pszichoterápia kognitív-viselkedésterápiás és sématerápiás szemléletben
  2. Trauma-fókuszú csoportok
  3. Család- és rendszerszemléletű csoportok
  4. Pszichoedukáció
  5. Művészetterápia
  6. Asszertív- és kommunikációs tréning
  7. Relaxációs foglalkozások
  8. Közösségi terápia
  9. Testi aktivitás


 

von760

Munkatársak


Állandó munkatársak:

Dr. Farkas Judit PhD részlegvezető, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, c. egyetemi docens
Dr. Vályi-Nagy István pszichiáter és addiktológus szakorvos
Batal Brigitta Aishah klinikai szakpszichológus jelölt
Holczer Benjámin klinikai szakpszichológus jelölt


Együttműködő szakemberek:

Dr. Tóth András pszichiáter szakorvos
Bosznyai Beáta szociális munkás
Gyurkó Noémi művészetterapeuta

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo