Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

A Minnesota Modell

Felépülés központú rehabilitációs program szerencsejáték zavarban szenvedők számára


Az addikciók (függőségek) spektrumába tartoznak az ún. viselkedési addikciók, melyek nem kémiai szerhez kapcsolódnak, ám ugyanolyan erős függőséget okozhatnak, és káros hatásaik is hasonló jellegűek, mint a hagyományos szerfüggőségeké. E kórképek prototípusa a szerencsejáték zavar, amely az elmúlt 25 évben egyre gyakoribb és többeket (főként a fiatalabb korosztályt) érintő kórforma, és egyre nagyobb társadalmi problémát jelent. Nemzetközi adatok (USA, Kanada, Új-Zéland) alapján a szerencsejáték zavarban szenvedők élettartam prevalenciája (azaz előfordulási aránya) 1.3-3 % között található. Hazánkban még ennél kevesebben érintettek, de a tendencia emelkedik.

A Minnesota Modell eredetileg kémiai függőségek gyógyító programja, melyet szerencsejáték zavarban szenvedő betegek kezelésére is átdolgoztak.


Alapelve:

A beteg függőségét krónikus betegségként fogadja el (reális betegségbelátás), amely nem gyógyul meg, de abból felépülés lehetséges. A kezelés célja a teljes absztinencia elérése és fenntartása. (Az ettől eltérő programok, melyek a betegeket a szociális (mértékletes) használatra kívánták tanítani, sikertelennek bizonyultak - azaz csak a teljes absztinencia vezethet sikerre).


Az intenzív kezelési program főbb elemei:

  1. Csoportterápia: Különféle célkitűzéssel zajló csoportos foglalkozásokon vesznek részt a páciensek a felépülésük fázisainak megfelelően, melyek során új gondolkodást és új cselekvési formákat sajátítanak el.
  2. Előadások: szakemberek a betegséggel kapcsolatos olyan ismereteket adnak át, amelyek a páciensek betegségtudatát a valóságnak megfelelően formálják.
  3. Felépülőben levő játékszenvedélyes segítő részvétele a terápiában tanácsadóként: ezzel a betegek olyan típusú (részben érthető) védekezése alaptalanná válik, mint pl..: „maga nem értheti meg az én problémámat!”. (A felépülő segítő alkalmazásának kritériuma: legalább két éves absztinencia.)
  4. Multiprofesszionális személyzet: a terápiás teamet orvos, pszichológus, addiktológus konzultáns, szociális munkás, nővér és felépülőben levő játékszenvedélyes alkotja annak érdekében, hogy minél szélesebb körű legyen a probléma megközelítése.
  5. Családi tanácsadás: A betegek családja is sérült, ezért a betegek kezelésével párhuzamosan, csoportos keretek között, velük is foglalkozik a program. A hozzátartozókkal történő foglalkozás a betegek felépülését jelentős mértékben elősegíti.
  6. A Névtelen Alkoholisták (Alcoholics Anonymous) 12 lépéses felépülési programjának elsajátítása.
  7. Napi olvasó csoportok: a felolvasás után megbeszélés, az ezzel kapcsolatban felmerülő saját élmények megbeszélése (ma már inkább filmeket használnak)
  8. Élettörténeti elemzés: Ez általában írásban történik, melyet szóbeli megbeszélés –földolgozás- követ csoportosan vagy egyénileg.
  9. A Gamblers Anonymous (Névtelen Szerencsejátékosok) gyűlésein való részvétel: Ilyen találkozókat a kezelési központban vagy azon kívül tarthatnak.
  10. Testi aktivitás: Fizikai mozgás, testedzés, séták, kirándulások stb..

Az itt felsorolt programok erősen strukturált napirendet, életvitelt jelentenek. A kezelés 3-4 hónapig tart, ebből egy vagy két hónap kórházi körülmények között zajlik. Egyszerre kb. 15-20 fő kerül– előjegyzés alapján- kezelésbe („blokkosított” kezelés). Miután a beteget az intézetből elbocsátják (az absztinencia fontosságát hangsúlyozó zárójelentés átadásával), utókezelése többnyire a helyi Gamblers Anonymus (GA) csoportokban történik, amellyel a kapcsolatot a beteg már a kezelés ideje alatt felveszi. A GA csoportok ülésein való részvétel nagyon sok időt igényel (hetente több alkalommal), de ez szükséges ahhoz, hogy a társas tanulás és a kialakult erős sorstársi kapcsolatok hatékony védelmet nyújtsanak a visszaesés ellen.


A terápia célja:

A személyiség pozitív irányú változása, a szermentes, pótcselekvés mentes életre való felkészülés. Változás a gondolkodásmódban és a viselkedésben (az ún. kognitív torzítások korrekciója) („Másképp beszélünk, másképp gondolkodunk, másképp cselekszünk”). Csak egy erre specializálódott, felkészült team képes hatékonyan kezelni e betegcsoportot. Jelenleg ez a modell tűnik a leghatékonyabb kezelésnek a leszokásra motivált játékszenvedélyes betegek számára.

 

(Az összefoglaló C.C. Cook British Journal of Addiction című folyóiratban 1988-ban megjelent cikke alapján készült)

 

 

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.