Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Kórház

National Institute of Psychiatry and Addictions

www.nygy-opai.hu

CT vizsgálati lehetőség intézményünkben, magánrendelés keretében is!

Közzétéve: 2014. január 16


MILYEN ESETEKBEN AJÁNLJUK A CT VIZSGÁLATOT?

  • Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására.
  • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
  • Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
  • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére.
  • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére.
  • Érszűkület, érelzáródás kimutatására.


CT – MILYEN KOROSZTÁLYNAK?

A CT – vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT vizsgálatra.


MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT AJÁNLOTT A CT – VIZSGÁLAT?

A klinikai képtől függően, a CT vizsgálat gyakoriságát kezelő orvosával kell megbeszélni.


A CT – VIZSGÁLAT KOCKÁZATA?

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagCT – vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. CT – vizsgálatot tehát akkor érdemes végezni, ha ezzel a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Ritkán ugyan, de a CT vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat. Ezek általában enyhék, de nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. Mindig jelezze doktorának, ha korábban jódos kontrasztanyag okozta bármiféle reakciója volt. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha Ön szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigy betegsége van. Ezt minden esetben közölje a vizsgáló radiológussal.


HOGYAN LEHET CT – VIZSGÁLATOT KÉRNI?

CT – vizsgálat kezelőorvosa kérésére, szabályos szakorvosi beutalóval kérhető (háziorvos nem utalhat beteget CT vizsgálatra), ilyenkor a vizsgálatot előjegyzés szerint végezzük és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti. A páciens is fizetheti a vizsgálatát, ebben az esetben, a Diagnoscan Magyarország magánrendelés keretében rövid időn belül vizsgálatra kerül. Ha saját maga szeretné a CT – vizsgálatot, orvosával akkor is beszélje meg, hogy Önnek szüksége van-e erre a vizsgálatra.


CT – VIZSGÁLAT – VANNAK-E MELLÉKHATÁSAI?

Az esetleges kontrasztanyag okozta reakción kívül a CT- vizsgálatnak nincs mellékhatása.


HOGYAN ZAJLIK A CT – VIZSGÁLAT?

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagA CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT – vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben hangos, a legmodernebb sokdetektoros készülékek esetén olyan hangot ad, mintha egy kis repülőgép felszállni készülne. Ne ijedjen meg tőle. A CT-vizsgálat magában fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül pontosan közli Önnel, mikor tartsa vissza lélegzetét.

CT – vizsgálatkor munkatársunk megkéri Önt, hogy feküdjön fel a vizsgáló asztalra, a vizsgáló asztal Önnel együtt “becsúszik” a széles gyűrűbe, ezután rövid ideig mozdulatlanul kell feküdnie, ha munkatársunk kéri, lélegzetét is vissza kell tartani. Legtöbb esetben a második “mérés” előtt vénásan kontrasztanyagot adunk. Szükség esetén több “mérés” is készül.

Hasi-kismedencei rutin CT vizsgálatnál a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztania a tényleges vizsgálat előtt 1-1,5 óra alatt. Ez lehet higított jódos vagy báriumos kontrasztanyag, lehet víz vagy vízben oldott, nem felszívódó anyag. A fogyasztás ütemét munkatársunk közli Önnel, fontos, hogy ezt pontosan tartsa be. A hasi CT – vizsgálatnál elfogyasztott nagymennyiségű folyadék hasmenést okozhat, ez természetes, ne ijedjen meg tőle.

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagSpeciális hasi-kismedencei CT vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Ez történhet szondán át és a folyadék elfogyasztásával. Különösen fontos, hogy a kapott utasítást pontosan tartsa be. Az Ön számára itt befejeződik a vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a bél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális endoscopia).

Speciális hasi – kismedencei CT – vizsgálat, a vékonybél CT – vizsgálat menete: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Ez történhet szondán át és a folyadék elfogyasztásával egyaránt. Különösen fontos, hogy a kapott utasítást pontosan tartsa be. Az Ön számára itt befejeződik a CT - vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a bél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális endoscopia – CT endoscopia).

CT-vizsgálat, Képalkotó diagnosztikus eljárás, Euromedic magánrendelő, Vastagbél betegségek szűrése, Vékonybél betegségek kimutatása, Szív koszorúér CT vizsgálat, Vastagbél CT, Vékonybél CT, Hasi – kismedencei CT, Koponya CT, Virtuális endoscopia – CT endoscopia, Virtuális colonoscopia - CT colonoscopia, KontrasztanyagSpeciális hasi – kismedencei CT a vastagbél betegségek szűrésére : a megfelelő képi ábrázoláshoz a vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük. A megfelelő feltöltés elengedhetetlenül szükséges a jó CT - vizsgálathoz. Feltöltés után hason és háton fekvő helyzetben rövid “mérés” következik. Az Ön számára itt befejeződik a vastagbél CT vizsgálat, ezután a speciális kiértékelés következik, aminek eredményeként a vastagbél-tükrözéshez hasonló képeket nyerünk (virtuális colonoscopia vagy CT colonoscopia). Bővebb információ a CT kolonoszkópiáról

Szív CT: speciális CT vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk a szívet és annak ereit. A vizsgálat előtt vérnyomásmérés és EKG történik. A cardio CT- vizsgálat alatt fontos a ritmusos szívműködés, ha nincs, gyógyszeresen igyekszünk elérni. Fontos a rövid mérés alatt a teljes mozdulatlanság és a légvétel teljes visszatartása. A legkisebb mozgás is az értékelést jelentősen rontó vagy   lehetetlenné tevő műterméket okoz.


MIT TEGYÜNK A CT VIZSGÁLAT ELŐTT?

CT vizsgálat előtt 4-6 órával ne egyen semmit, szénsavmentes vizet, teát azonban bőven fogyasszon. Ha Ön cukorbeteg és tablettát szed betegségére CT vizsgálat előtt és után 2-3 nappal a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt milyen módon tartja egyensúlyban szénhidrát anyagcseréjét. A többi rendszeresen szedett gyógyszert a CT vizsgálat előtt kérjük vegye be. Az alábbi linkre kattintva találja a gyógyszerek listáját.

Vastagbél CT: az eredményes vizsgálathoz a bél kitisztítása szükséges. Ennek kíméletes módja, ha a diagnosztikai vizsgálat előtti napon könnyű reggeli elfogyasztása után már semmit nem eszik. X-Prep vagy Fleet-Phosphosoda nevű, erre a célra kifejlesztett anyagot és sok nem rostos és nem szénsavas folyadékot fogyaszt.


VIZSGÁLATI IDŐ?

A CT – vizsgálat átlagosan 5-15 perc, a szív CT vizsgálat 15-30 perc.


A CT – VIZSGÁLAT FÁJDALMAS?

A CT vizsgálat fájdalom mentes, de legtöbbször vénásan adott kontrasztanyag szükséges hozzá, ami vénás injekciót jelen.


A LELET KIADÁSA MIKOR TÖRTÉNIK?

A CT - vizsgálat fajtájától függően a kiértékeléshez szükséges idő jelentősen eltér. Koponya CT - vizsgálati lelete például azonnal elkészül, de egy vastagbél CT - vizsgálat kiértékeléséhez több idő szükséges. Kérjük beszélje meg a vizsgálatát végző operátorral, mikor kapja meg a CT – vizsgálat eredményét, a leletet. Felhívjuk figyelmét, ha nem Ön veszi át leletét, az átvevőnek meghatalmazást kell adjon.


CT – VIZSGÁLAT ELŐJEGYZÉSI IDŐ?

  • Egészségbiztosítás terhére, beutalóval 2-4 hét.
  • Magánrendelés 1-2 nap!

 

  1. TB finanszírozott
  2. Magánrendelés

A Magyarországon társadalom biztosítással rendelkező, járulékukat folyamatosan fizető, vagy egyéb jogon érvényes TB jogviszonnyal rendelkező személyek számára a társadalom biztosítás (TB) terhére végzi az Diagnoscan Magyarország a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat. A betegek többsége ambuláns ellátásban, azaz járóbetegként veszi igénybe szolgáltatásainkat. A járóbeteg vizsgálatokat a TB évek óta csak egy bizonyos vizsgálati mennyiség erejéig finanszírozza, vagyis az igényekhez képest egy attól lényegesen kevesebb volument határoz meg korlátként. Tekintettel arra, hogy ezen volumen felett készülő vizsgálatokat a TB nem finanszírozza, az egészségügyi intézmények, szolgáltatók, így mi is előjegyzésbe vesszük a diagnosztikai vizsgálati kéréseket. A havonta rendelkezésünkre álló finanszírozott vizsgálatszámot az előjegyzést követve végezzük el. Mivel azonban az igény a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra lényegesen magasabb, mint amit a volumen-korlát megenged, ezért sajnos bizonyos vizsgálatokra több hetet, sőt, több hónapot is kell várni. Természetesen nem vonatkozik a várakozási idő a sürgősségi vizsgálatokra. Egy sürgősségi diagnosztikai vizsgálat kérése a beutaló orvos feladata, a beteg állapotának mérlegelése után, illetve a törvényben meghatározott ún. „sürgős szükség” klinikai állapotokban. A fekvőbeteg vizsgálatok valamely egészségügyi intézményben bent fekvő beteg számára kért képalkotó diagnosztikai vizsgálatok. Ezekre vonatkozóan elméletileg nincs mennyiségi korlát. Ha a fekvő beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a beteg számára valamilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálat szükséges, azt minden esetben még a kérés napján elvégezzük. Minden fenti esetben a megfelelően kitöltött beutaló és érvényes TAJ szám szükséges a diagnosztikai vizsgálat elvégzéséhez.

A beutaló tartalmi követelményei

A társadalom-biztosítási jogviszony érvényességét minden beteg esetén ellenőriznünk kell.

Ha valaki saját állapotának megítélésére, saját megnyugtatására, beutaló nélkül szeretne képalkotó diagnosztikai vizsgálatot kérni, erre is van lehetőség, magánrendeléseink idejében. Az Ön sugárvédelme érdekében kérjük azonban, hogy röntgen, CT és izotóp vizsgálati kérése esetén bármilyen orvostól írásos javaslatot (nem beutalót!) a vizsgálatra vonatkozóan hozzon magával! Ebben az esetben a várónkban elhelyezett ártáblázat szerinti díjtételt kell megfizetni. Ugyanez vonatkozik a hazánkban társadalombiztosítással, vagy más megfelelő biztosítással nem rendelkező személyek vizsgálatára is. Ők is térítés ellenében vehetik igénybe szolgáltatásainkat Képalkotó diagnosztikai szűrővizsgálatok igénybevétele előtt kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, háziorvosával vagy központunk radiológusával. Szolgáltatásaink egészségpénztári kártyára és SZÉP kártyával is igénybe vehetőek. Pénztárak, akikkel kapcsolatban állunk. További információ a SZÉP kártyáról. A térítéses vizsgálatokra a várakozási idő 1 – 5 nap!

CT VIZSGÁLAT

Minden központunkban elérhető:
CT natív vizsgálat régiónként  
CT kontrasztanyagos vizsgálat régiónként  
CT natív és kontrasztanyagos vizsgálat régiónként  
CT natív és kontrasztanyagos has és kismedence vizsgálat  
Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Bp-Mammut II, Bp-Nyírő, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged,Cegléd, Orosháza:
CT angiográfia koponya, rekonstruálva  
CT angiográfia mellkas/has/egyéb régió – régiónként, rekonstruálva  
Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Bp-Mammut II, Bp-Nyírő, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged,Cegléd, Orosháza:
CT vizsgálat kiegészitő 2-3 D rekonstrukciója  
Elérhető: Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged:
CT vezérelt mintavétel  
Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Bp-Mammut II, Bp-Nyírő, Debrecen, Győr, Salgótarján, Szeged:
CT urográfia  
Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Bp-Mammut II, Bp-Nyírő, Debrecen, Győr, Szeged:
CT vastagbél vizsgálat (CT kolonoszkópia) komplex has és kismedence vizsgálattal  
CT vastagbél vizsgálat, natív  
Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Debrecen, Győr, Szeged:
CT szív koszorúér vizsgálat  

EGYÉB SZOLGÁLTATÁS

Elérhető: Bp-MH EK, Bp-Péterfy, Bp-Mammut II, Bp-Nyírő, Szeged, Cegléd, Orosháza, Győr, Salgótarján:
Utólagos leletmásolat  
Utólagos képi dokumentáció másolat (digitális)  
Angol nyelvű konzultáció és leletezés  
Leletezés hozott CD-ről, filmről (konzultáció nélkül)  
Konzultáció, orvos választási díj (kiegészítő)  
Konzultáció korábban készült vizsgálatról, hozott leletről (vizsgálatonként és max. 20 perc)  
Előzetes tájékoztatás radiológiai vizsgálatok diagnosztikai szerepéről (max. 20 perc)  
 
 
next
prev

 

Kórházi adatok

KSH szám
15846035-8610-312-01 Adószám
15846035-2-42
Számlaszám
 MÁK 10023002-00362746-00000000 
ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Alapítvány


Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Publikációs lista

Nyírő-OPAI
publikációs lista
pdf-png
A Nyírő-OPAI publikációs dokumentum letöltéséhez kattintson IDE, vagy a képre!

Nyírlevél

nyirlevel banner180Hírek, interjúk, beszámolók

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo

Jelentés 2020

Pszichiátriai gondozói és osztályos
jelentések – 2020
xls-2 128

Gyermek gondozói jelentés
Pszichiátriai gondozói jelentés
Pszichiátriai osztályos jelentés

A 2020. évi jelentések XLS formában tölthetőek le a kiválasztott jelentés szövegére kattintva.