Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet - Nyírő Gyula Központ

National Institute of Menthal Health, Neurology and Neurosurgery - Nyírő Gyula Center

Logo1

Országos Rezidensképzési Nap – beszámoló

Közzétéve: 2014. április 30

 

2014. április 2-án az OPAI történetében másodszorra került megrendezésre az Országos Rezidensnap, amelynek témája ezúttal a bipoláris affektív zavar volt.

1 orn 200Az előadások sorát a betegség hazai szakértőjeként ismert Rihmer Zoltán professzor úr nyitotta meg, aki röviden összegfoglalta az általános tudnivalókat, kitérve a legújabb trendekre – köztük a DSM-V. diagnosztikai kritériumaira is. A professzor úr hangsúlyt fektetett azoknak a tényezőknek beható ismertetésére, amelyek alapján a szakemberben egy major depressziós epizód esetén is fel kell merüljön a bipolaritás (elsősorban bipoláris II. zavar) lehetősége. A bipoláris vs. unipoláris kórkép diagnózisa ugyanis alapvető konzekvenciákat von maga után a megfelelő (gyógyszeres) terápia kiválasztásában.

A képzés a nyitóelőadás után kötetlenebbül zajlott. A hallgatóság két csoportja először ún. “pontozási gyakorlaton” vett részt, ahol egy-egy páciens explorációját követően a Hamilton-féle depresszió skálát, illetve egy hipomániára vonatkozó skálát (HCL-32) töltöttünk ki közösen. Szintén interaktív kiscsoportokban zajlottak a betegbemutatások, ahol az explorációt követően arra is lehetőségünk nyílt, hogy a gyakorlat szempontjából releváns kérdéseinket feltegyük.

2 orn 200A délután folyamán Csigó Katalin, az OPAI intézetvezető pszichológusa a bipoláris affektív zavarban alkalmazható pszichoterápiás módszerekről általánosságban, míg Németh Attila főigazgató úr a kórházi gyakorlatban talán még nem annyira elterjedt interperszonális és szociális ritmus terápiáról (IPSRT) tartott előadást. Ez utóbbi fókuszában a páciensek  pszichoszociális kapcsolatai és szociális szerepei mellett az életvezetéssel kapcsolatos biológiai és szociális ritmusok állnak. A kutatások szerint ugyanis a fentiek áttekintésén, valamint a szociális stresszel való megküzdési stratégiák tanításán keresztül jelentős mértékben csökkentheti a relapszusrátát, amennyiben hangulatstabilizáló terápiával együtt alkalmazzuk.

A napot “terápiás kerekasztal” zárta – Ágoston Gabriella, Makkos Zoltán, Rihmer Zoltán és Szádóczky Erika részvételével, melynek során áttekintésre kerültek a hangulatstabilizálóként alkalmazható gyógyszerek, különös tekintettel a választás szempontjaira és a mellékhatásokra.

Az előadások és a kiscsoportos gyakorlatok a bipoláris zavar minden aspektusát körüljárva átfogó képet nyújtottak a betegségről. Emellett, mivel az ország számos területéről érkeztek rezidensek, lehetőség nyílt arra is, hogy a betegellátásban (medikációban, felszereltségben stb.) megmutatkozó, esetleges regionális különbségeket megismerjük, ami – azt gondolom – még értékesebbé, tartalmasabbá teszi az ehhez hasonló országos rendezvényeket.

 

Dr. Jakab Judit

 

 

Kórházi adatok

KSH szám:
15846035-8610-312-01 Adószám:
15846035-2-42
Számlaszám (MÁK):

10023002-00362746-00000000
 

ÁHT-I:
391395
180 eeszt logov

Könyvajánló

MEGJELENT!
borit2

Dr. Petke Zsolt
Tremkó Mariann

Felépülés a
függőségből - szerencsejáték
és szerhasználat

muveszek f170

Dr. Németh Attila

Művészek
és pszichopatológia

kenyszerbetegseg170

Dr. Harsányi András,
Dr. Csigó Katalin,
Dr. Demeter Gyula:

Kényszerbetegség
Elmélet, kutatás,
terápia

Alapítvány

Kérjük, ha módjában áll, támogassa adója 1%-ával intézményünket!
Köszönjük!

Pályázat

szech2020
 
ujszech terv png
 
cikk edihosp jpghu horizontal cef logo